Cobra Museum in financieel zwaar weer

AMSTELVEEN – Het gaat niet goed met het de financiële positie van het Cobra Museum. De gemeente Amstelveen maakt ieder jaar een bedrag over van ruim één miljoen euro, maar dat blijkt niet genoeg. Het museum geeft namelijk al een aantal jaar meer geld uit dan er binnenkomt. Het grootste probleem is dat het museum te weinig bezoekers trekt. “Het roer moet om,” aldus wethouder Herbert Raat die niet over cultuur maar wel over financiën gaat.

In 2020 loopt de regeling af die de gemeente met de stichting die het Cobra beheert heeft afgesproken. “Maar wat gebeurt er als het op financieel gebied niet beter gaat? Dan moet de stichting zich ontbinden. De kunstwerken zullen naar een rechtsopvolger gaan. Gemeente Amstelveen heeft bepaald wie dat zal zijn. Belangrijke afspraak is dat de toegankelijkheid van de collectie voor de mensen in Nederland blijvend gegarandeerd is,” schrijft Raat op zijn blog.

Raat hoopt vanzelfsprekend dat het niet zover zal komen: “Het Cobra Museum staat op een geweldige plek en de gemeente heeft een hart voor cultuur. Dit betekent echter niet dat we ongelimiteerd geld storten.” aldus de wethouder.

Samen met zijn collega van cultuur, Maaike Veeningen, is de wethouder aan de slag om scenario’s te ontwikkelen voor het vervolg. Aan het bestuur is er bijvoorbeeld gevraagd hoe zij de situatie zien. Deze hebben aangegeven dat er nog andere reserves zijn die ze kunnen inzetten, maar die zijn ook niet onuitputtelijk. Voor de langere termijn is er volgens Raat geen duidelijk plan.

Vorige week waarschuwde de Raad van Cultuur nog, dat de kleinere musea in Nederland steun verdienen. Raat: “Hier heeft het Cobra niet over te klagen. Verschillende bedrijven, fondsen en de gemeente Amstelveen helpen hieraan mee. Nu is het aan hen om te zorgen voor een goed en duidelijk plan, zodat het Cobra kan blijven bestaan. Maar ook dat het museum weer het cultureel middelpunt van Amstelveen en de regio blijft.”