Column: Verkeersboete

Afgelopen dinsdag meldde ons plaatselijke politiekorps trots dat zij 336 snelheidsovertredingen hadden geconstateerd aan de Legmeerdijk. Een echte cashcow dus…

Dat klopt, zoals je hierboven op de foto kunt lezen is het een continue lekker lopende business geworden. Ik reed 5 kilometer te hard, 55 dus op een weg waar je vrijwel overal 60 mag… Tja, ik zal het betalen. Ik reed te snel. Maar of ik er van opknap? Ik betwijfel het.

Het politiekorps lijkt een vooruitgeschoven belastingpost geworden van de regering (en stadsregering) om veel boetes uit te schrijven. Als dat vooral om dit soort overtredingen op dit soort wegen gaat, irriteert dat een beetje (op de vijfbaans A2 wordt het heel erg). |En dat is jammer, het zou veel beter en logischer kunnen, als ik het voor het zeggen had.

Ik ben opgegroeid aan de Amsterdamseweg, waar vooral vanaf orgelzaak Van Kerkwijk het gas volledig open kan, terwijl er al veel te hard gereden wordt tussen de winkels door. Mijn bedrijf zit aan de Noorddammerlaan, een te smalle en enge onoverzichtelijke weg waar veel coureurs met Max-aspiraties dagelijks hun kunsten vertonen. Op beide wegen heb ik nog nooit een controle voor snelheid gezien, in 50 jaar! Ja, ik heb wel een keer een boete gekregen voor het vergeten van mijn rijbewijs, op dertig meter van mijn huis. Ik reed een rondje met mijn zojuist gerepareerde klassieker, de handen nog zwart van het smeer.

Het hoogtepunt van deze ellende is de straat waar ik woonachtig ben, een vreemde, vrij smalle jaren-30 straat waar de auto’s aan beide kanten half op de veel te hoge stoep moeten staan omdat er anders geen auto meer doorheen kan… tweerichtings-verkeer, ook dat nog…. Wedden dat je hier zestig of zeventig kilometer per uur kan kan tussen de wegschietende katten en kinderen door? Te laat voor wat? Of gewoon een te zware voet?

Mijn wens als burgemeester zou zijn, zoek de plekken waar idioot gereden wordt en het echt levensgevaarlijk is en ga daar staan met die trouwens erg chique donkergrijze bus en verdubbel de boetes… Irriteert minder en levert veel meer waardering op.

[efspanel style=”callout” type=””]
[efspanel-header]
Jon-patrick Terleth
[/efspanel-header]
[efspanel-content]

Jon is geboren op de Prof. Lorentzlaan maar dat bleek geen garantie voor een universitaire studie. Opgegroeid aan de Amsterdamseweg is hij uiteindelijk gestrand in de Patrimoniumbuurt. Nu is hij vader van vier kinderen en getrouwd met een meisje van het schildersbedrijf van 300 meter verderop.
Nee, avontuurlijk is hij niet. Hij heeft gewerkt voor o.a. Intermediair, Elseviers Nursing, Donald Duck & VTWonen. Maar sinds 2005 is hij de (mede-)bedenker en eigenaar van Spokk, de lasergame voor kinderen, misschien wel de grootste publiekstrekker per vierkante meter van Amstelveen.

[/efspanel-content]
[/efspanel]