CvK Noord-Holland Johan Remkes stopt eind dit jaar

AMSTELVEEN – De Noord-Hollandse commissaris van de Koning, de VVD’er Johan Remkes, legt per 1 januari 2019 zijn functie neer. Dit heeft hij in een brief aan Provinciale Staten en aan minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken vandaag aangegeven.

Remkes schrijft dat het een lastige afweging was. Werken in het belang van de provincie Noord-Holland, van de burgers en het bedrijfsleven, is volgens hem uitdagend en geeft een grote mate van bevrediging. Hij is tot dit besluit gekomen omdat hij meer tijd wil nemen voor zijn privéleven.

Van 22 juli 2002 tot 22 februari 2007 was Johan Remkes minister van Binnenlandse Zaken en van 2002 tot 2003 vicepremier. Eerder was hij onder meer lid van de Tweede Kamer, van Provinciale Staten van Groningen en van de gemeenteraad van de stad Groningen. Ook was hij staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en gedeputeerde in de provincie Groningen. In 2017 werd hij benoemd tot voorzitter van de Staatscommissie parlementair stelsel.

Voordat de vacature voor een nieuwe commissaris van de Koning wordt opengesteld, overlegt de minister van Binnenlandse Zaken met Provinciale Staten over het gewenste profiel van de nieuwe commissaris. Vervolgens kunnen kandidaten bij de minister solliciteren.