Frommermann speelt Magazijn Hollandia in Griffioen

AMSTELVEEN – Frommermann speelt zaterdag 21 april 2018 in Cultuurcentrum Griffioen in Amstelveen de nieuwe voorstelling Magazijn Hollandia. Hierin vragen de close harmony zangers aandacht voor de Nederlandse muziek- en theaterarchieven die door bezuinigingen in hun voortbestaan worden bedreigd. Frommermann neemt het publiek mee naar een mythisch rijksarchief, Magazijn Hollandia, waar alle Nederlandse muziek ligt opgeslagen. Bezuinigingen eisen hun tol: de geldkraan is dicht, de deur is op slot, de bladmuziek kwijnt weg. Zeven vergeten medewerkers zijn achtergebleven in het kolossale, verlaten gebouw, omringd door alles wat ons land op muzikaal gebied heeft voortgebracht. Van Sweelinck tot Shaffy, van Bannink tot Borsato, van Valerius tot vandaag. Oud en nieuw, goed en fout, geliefd en obscuur.

Frommermann bestaat uit de zangers Jan-Willem Schaafsma, Erik Slik, Willem de Vries, Jan Willem Baljet en Martijn de Graaf Bierbrauwer, gitarist Paul van Utrecht en pianist David Bollen. Regisseur van de voorstelling is David Prins.

Nog één keer willen de archiefmedewerkers hun landgenoten laten horen welke onnoemelijk grote schatten er liggen opgeslagen. Maat voor maat wroeten ze onvermoeibaar door de rijke vaderlandse muziekgeschiedenis. Het resultaat is verbluffend. De Gouden Eeuw wordt vertegenwoordigd door onder meer Sweelinck. Bob Zimmerman arrangeerde werk van Ramses Shaffy en Rutger de Bekker schreef een Hollandia Medley met zowel hoogte- als dieptepunten uit de Nederlandse popmuziek. Jan Rot hertaalde Irgendwo auf der Welt van de Comedian Harmonists en David Dramm schreef voor Magazijn Hollandia een nieuw meesterwerk op een tekst van Judith Herzberg.

“Instituten als de Muziekbibliotheek van de Omroep, Het Nederlands Muziek Instituut en het Nederlands Jazz Archief hebben ons en vele anderen in de loop der jaren voorzien van zeldzaam notenmateriaal en achtergrondinformatie”, zegt Frommermann-gitarist Paul van Utrecht. “Zij vormen een onmisbare bron van informatie voor wetenschappers, historici, muzikanten, programmamakers, studenten en muziekliefhebbers.” De ongenadig harde bezuinigingen van de laatste jaren lijken de instituten fataal te worden. In een enkel geval wordt het muzikale erfgoed bij een gemeente ondergebracht, maar de meeste zijn geheel op zichzelf aangewezen en aan de goden overgeleverd. De mannen van Frommermann zijn er van overtuigd dat het tij gekeerd moet worden en willen daar met Magazijn Hollandia een bijdrage aan leveren.

Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op: https://griffioen.vu.nl/