Half jaar cel voor neergeschoten man Schiphol

SCHIPHOL – De man die in december vorig jaar medewerkers van de Koninklijke Marechaussee en een reiziger bedreigde, heeft een half jaar celstraf gekregen.

De 29-jarige man sloeg op 15 december met een klauwhamer het raam in van het kantoor van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol Plaza. Hierna is hij het kantoor binnengelopen en heeft daar vier medewerkers en een reiziger bedreigd. Hij rende daarbij op de reiziger af en maakte een slaande beweging. De aanwezigen in het kantoor hadden het gevoel als ratten in de val te zitten en dachten dat de man een aanslag wilde plegen. De Marechaussee heeft de man uit zelfverdediging neergeschoten. Als gevolg van het incident is Schiphol Plaza korte tijd ontruimd geweest.

Lees ook: Marechaussee schiet man neer op Schiphol Plaza

De man heeft bekend dat hij met een hamer het ruit heeft vernield en vervolgens het kantoor is binnen gegaan. Volgens hem lukte het niet Nederland op vreedzame wijze te verlaten en dus moest het maar met geweld. De rechtbank rekent de man deze gewelddadige vorm van bedreiging zwaar aan.

Bij de man lijkt sprake te zijn van een psychiatrische stoornis. Dit kon echter niet goed worden vastgesteld, omdat de man maar kort met een psychiater wilde praten. De rechtbank heeft in haar beslissing daardoor geen rekening kunnen houden met een mogelijk psychiatrische stoornis. Wel is meegewogen dat de man is beschoten en daarvan nog steeds niet volledig is hersteld.

Naast de celstraf die de man krijgt, moet hij ook de vier medewerkers van de Marechaussee een schadevergoeding van totaal 2.450 euro betalen.

Foto: KaWijKo Media