Informatieavond over burgerhulpverlening in wijkcentrum Westend

Update 3 april 11.36 uur: Politie Amstelveen meldt op haar Facebook dat HartslagNu (burgerhulpverlening) per 1 mei actief wordt in Amstelveen.

AMSTELVEEN – Ambulancedienst Amsterdam, Rode Kruis afdeling Amstelveen en de lokale EHBO vereniging Amstelveen organiseren op 16 april om 19.30 uur een informatieavond in wijkcentrum Westend. Dit om te benadrukken hoe belangrijk het is om te kunnen reanimeren. Ook het gebruik van een AED komt aan bod.

Tijdens deze avond geeft de ambulancedienst uitleg over hoe reanimaties in zijn werk gaan. Maar ook hoe belangrijk het is dat veel bewoners kunnen reanimeren. De Rode Kruis afdeling van Amstelveen en de lokale EHBO vereniging bieden (gratis voor de eerste 100 bewoners van Amstelveen) trainingen reanimatie en AED gebruik aan. U kunt zich op 16 april voor deze training aanmelden via info@amstelveen.nl onder vermelding van burgerhulpverlening.

Verder geeft de gemeente uitleg over de subsidieregeling voor de aanschaf van AED’s en de zogenaamde buitenkasten voor AED’s. De buitenkasten voor de AED’s zorgen ervoor dat deze 24/7 gebruikt kunnen worden.

De organisatoren van deze avond hebben als doel dat zoveel mogelijk inwoners leren reanimeren, om zich daarna te laten registreren bij HartslagNu. Iedereen die bij HartslagNu aangesloten is krijgt namelijk een oproep als er bij hen in de buurt een reanimatie is. Bovendien wil men het netwerk van AED’s dat 24/7 beschikbaar is uitbreiden. Met een goed georganiseerd Amstelveens netwerk van geregistreerde AED’s en bewoners die kunnen reanimeren wordt de kans op overleven groter.

Bij een reanimatie telt iedere seconde. De overlevingskans neemt steeds verder af als een reanimatie niet binnen een paar minuten wordt opgestart. Daarom is het streven om er ook in Amstelveen voor te zorgen dat hulpverlening binnen zes minuten tot stand komt. De professionele hulpdiensten hebben een aanrijtijd. In deze tijd kan een burgerhulpverlener sneller ter plaatse zijn en de reanimatie zo nodig opstarten.

Voor meer informatie kijk op www.amstelveen.nl/AED