Lezing Catharijneconvent-tentoonstelling ‘De magie van middeleeuwse miniaturen’

AMSTELVEEN – Een boek met geschilderde miniaturen was in de middeleeuwen een kostbaar familiebezit van welgestelde burgers. Ze gingen over van generatie op generatie en werden getijdenboeken genoemd. Kunsthistoricus dr. Anne Margreet W. As-Vijvers geeft op donderdag 12 april in bibliotheek Stadsplein Amstelveen uitleg over het doel, het gebruik en de inhoud van deze bijzondere middeleeuwse kunstwerken.

Dr. Anne Margreet W. As-Vijvers is specialist in de Zuid-Nederlandse boekverluchting en werkzaam als freelance kunsthistoricus. Zij is een van de auteurs en de eindredacteur van het boek ‘Zuid-Nederlandse miniatuurkunst’ dat ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Magische Miniaturen’ in Museum Catharijneconvent in Utrecht is verschenen.

In de lezing van dr. As-Vijvers kom je meer te weten over getijdenboeken en de prachtige miniaturen die ze bevatten. Verder wordt aandacht besteed aan de manuscripten die de adel liet vervaardigen: naast getijdenboeken, bezaten zij werken met literaire en geschiedkundige inhoud, vaak op groot formaat en overvloedig geïllustreerd. Adellijke opdrachtgevers schakelden de beste kunstenaars van hun tijd in voor de verluchting van deze boeken.

Donderdag 12 april, 19.30-21.00 uur, Bibliotheek Stadsplein Amstelveen. Prijs: €5 (leden), €10 (niet-leden)