Nederlands record voor Kira Toussaint

AMSTELVEEN – DEN HAAG – De Amstelveense Kira Toussaint is als eerste Nederlandse zwemster onder de ‘magische grens’ van één minuut op de 100 meter rugslag gedoken. “Die laatste 50 meter dacht ik alleen maar: nu, nu nu!”, aldus een blije winnares.

De 23-jarige zwemster brak tijdens de finale van de Swim Cup in Den Haag het Nederlands record en tikte aan na een tijd van 59,94 seconden. Eerder in de series had Toussaint met 1.00,03 al het Nederlands record van Femke Heemskerk geëvenaard. Daarmee voldeed ze al ruimschoots aan de limiet voor het EK in Glasgow in augustus deze zomer.

Kira Toussaint is de dochter van de Amstelveense Olympisch kampioene Jolanda de Rover, die op de Olympische Spelen in Los Angeles (1984) goud won op de 200 meter rugslag. Jaren geleden begonnen bij de Amstelveense zwemvereniging AZ&PC de Futen, komt Kira nu uit voor zwemvereniging De Dolfijn. Tot eind 2017 heeft zij in de VS gewoond en getraind. Sinds kort woont zij weer in Nederland en traint zij bij het nationaal trainingscentrum (NTC) in Amsterdam.