Oscar van Gelderen en Manuela Klerkx over kunst verzamelen

AMSTELVEEN – De stoomcursus ‘Kunst kopen’ is een talkshow met Oscar van Gelderen en Manuela Klerkx, schrijvers van ‘Ontroerend Goed, van naar kunst kijken naar kunst kopen’. Zij gaan zondag 15 april bij boekhandel Venstra in gesprek met Marcel Jansen (Kunstuitleen Amstelveen), Martita Slewe (kunstgalerie Slewe) en Hans Kemna (verzamelaar).

​​​​​ Manuela Klerkx werkte na haar studie filosofie twintig jaar in toonaangevende galeries in België, Nederland en Italië, en had zes jaar haar eigen galerie in Milaan waar zij werk toonde van o.a. Marijn van Kreij, Navid Nuur en Jennifer Tee. Momenteel werkt ze als kunstagent in Amsterdam. Haar grote passie is het scouten, begeleiden én verkopen van kunst(enaars). Oscar van Gelderen is kunstverzamelaar en uitgever van onder meer Dave Eggers, John Williams (Stoner) en Judas van Astrid Holleeder.

Over hun boek ‘Ontroerend Goed’

Een inspirerende en praktische gids over kunst kopen: hoe werkt het en hoe doe je het. Alles wat je moet weten over galeries, beurzen, veilingen en online kopen.
Er is onroerend goed – vastgoed, buitenkant, status – en er is ontroerend goed – kunst, binnenkant, passie. Bij velen heerst het idee dat kunst een hobby van de elite is en niet toegankelijk voor ‘gewone mensen’. Galeries worden als hoogdrempelig ervaren, de prijzen zijn niet transparant en de teksten over de kunstwerken zorgen eerder voor verwarring dan opheldering.

Maar er is ook goed nieuws: het bezitten van kunst is niet voorbehouden aan de rijken der aarde: er is al prachtige kunst te koop voor een paar honderd euro (als je maar goed zoekt en ‘vroeg’ durft te kopen). De stap van kijken naar kopen is voor velen echter een obstakel: de kunstwereld kenmerkt zich door geheel eigen codes, die Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen, zelf kunstkenners en -verzamelaars, in Ontroerend goed proberen te kraken. Hoe worden prijzen bepaald? Kun je onderhandelen met galeries? Hoe werkt een kunstbeurs? Er is zo veel keus: hoe weet ik welke kunst bij mij past en hoe en waar koop ik die?

Boekhandel Libris Venstra, Stadsplein 102a in Amstelveen. Zondag 15 april 11.00 uur – 12.30 uur. Toegang: 5 euro incl. koffie of thee, taart, croissant of scone.

Aanmelden in de winkel of via info@venstra.nl