Spinvis overtuigt met magistrale magie in P60

AMSTELVEEN – ‘Aan de oevers van de tijd, hing ik maar wat rond. In het zachte, dode licht van de vreemde grijze zon.’ P60 hulde zich afgelopen donderdag in nevelen;  de juiste schemerige ambiance voor een optreden van Spinvis. Amstelveen is massaal uitgelopen voor gelauwerde muzikale verhalenverteller Erik de Jong en zijn vijfkoppige band.

De Amstelveense poptempel is de donderdag voor Pasen afgeladen met tieners, zestig plussers en alles wat daar tussen zit. Ouderwetse luidsprekers op het podium spreken tot de verbeelding.
De band opent met een ingetogen uitvoering van Oostende. Frontman De Jong weet met gewaardeerd bandlid Saartje van Camp met het openingsnummer gelijk de intieme sfeer te scheppen voor de rest van het concert.

Nieuwe arrangementen
Artis, Astronaut en Het voordeel van video. Oudere nummers zijn van een nieuw arrangement voorzien. De zanger, gestoken in een donker pak, introduceert zijn songs professioneel stuntelig. Aan de oevers van de tijd, De bruid en de zee, Hallo maandag en Ik wil alleen maar zwemmen. De lichtshow lijkt een extra instrument voor de muziek die afwisselend rustig en ritmisch is.

Het samenspel van cello en viool en de meerdere vrouwenstemmen op de achtergrond voegen een extra, bijna etherische dimensie toe aan het optreden. Een zingende zaag, melodica en elektronica worden bespeeld om weer een heel andere sfeer op te roepen. De Jong – zelfverklaard ‘oude man’ –  maakt ons zeven kwartier lang deelgenoot van zijn eigen universum door zijn in beeldende tekst en originele muziek omgezette pure gedachtestroom te tonen. Het gewone wordt buitengewoon.

Schoonheid van het kleine
Stefan en LisetteDag1, Kindje van God, Nachtwinkel. De band en ook het publiek raken steeds meer op dreef. Oogcontact van het eenzaamste soort wordt bezongen in het dreigende, psychedelische Club Insomnia. Het wonderschone duet Wat blijft toont daarentegen de schoonheid van het kleine. Het optreden wordt afgesloten met het titelnummer van het laatste album Trein Vuur Dageraad. Fans zingen mee.

Een daverend applaus brengt Spinvis terug op het podium. De grote zon en publiekslieveling Kom Terug sluiten het concert definitief af. De zaal zingt in trance mee: ‘Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep, kom terug.’ Kom vooral terug Spinvis.

Fotografie: Dinger Knoop