‘Straks zit er bijna geen Nederlands sprekend kind meer in de klas’

AMSTELVEEN – Frans Cornet, directeur van Amstelwijs, luidt in het tijdschrift ‘Naar School’ de noodklok over de extreme toename van expatkinderen op de reguliere openbare scholen in Amstelveen. ‘Straks zit er bijna geen Nederlands sprekend kind in de klas’ wordt opgetekend in Het Parool van vandaag. Amstelwijs bestuurt elf openbare scholen in en rond Amstelveen.

Een nieuw Amstelveens probleem lijken de zogenoemde kennismigranten te zijn. Waar in het verleden expats vooral mensen waren met hoge functies -en dus in bezit van genoeg geld om een dure internationale school te bekostigen- komen er nu steeds meer expats bij die niet het salaris verdienen om zich een privéschool te kunnen permitteren.

“We doen ons best om deze kinderen op te vangen, maar we hebben er de middelen niet voor,” zegt Cornet. Extra begeleiding voor expatleerlingen kan namelijk niet worden betaald uit de potjes voor nieuwkomers, en ook niet van het budget voor onderwijsachterstanden. “Maar we moeten wel een onderwijsassistente hebben die deze kinderen – die vaak geen Nederlands en soms geen Engels spreken – te begeleiden.”

Met creatieve oplossingen als ‘groep 0’, een jaar voor groep 1, proberen ze de kinderen toch te helpen. Een extra docent begeleidt dan een jaar de leerlingen en leert ze schoolse vaardigheden als op een stoeltje zitten en letters herkennen.

Cornet: “Vaak zijn het kinderen die niet naar een kinderopvang zijn geweest en nog niet zindelijk zijn en met een speen rondlopen. Die kun je niet in een gewone klas zetten.”

Cornet ziet naast de huidige ongezonde situatie ook problemen voor de toekomst, als er meer internationale scholen in de regio komen. “Er zijn nu Amstelveense scholen waar zo veel internationale kinderen zitten, dat een nieuwe internationale school een leegloop zou betekenen. Wat ga je dan met je reguliere school doen?”

Lees het hele verhaal in Het Parool.