Vernieuwde Joodse afdeling in Amstelland Ziekenhuis feestelijk geopend

AMSTELVEEN – Burgemeester Bas Eenhoorn heeft op donderdag 26 april de vernieuwde Joodse afdeling in het Amstelland Ziekenhuis geopend. Dit deed hij door het aanslaan van de mezoeza. Dit is een kokertje met daarin een perkamentrolletje met een tekst uit de Tora (de vijf boeken Mozes). Volgens traditioneel Joods gebruik wordt dit op de deurposten aangebracht. Een nieuwe woning wordt dan ook altijd ingewijd met het aanbrengen van een mezoeza aan de deurposten. Burgemester Eenhoorn droeg speciaal hiervoor een keppeltje.

Om een efficiëntere patiëntenstroom te creëren werd de Joodse afdeling gesplitst in twee afdelingen. Zo ontstond het vernieuwde deel in de Kliniek Beneden. Industrieel designer Piet Cohen (1935) heeft speciaal voor Ziekenhuis Amstelland objecten ontworpen die alle een speciale Joodse feestdag uitbeelden. Deze bijzondere en permanente expositie geeft invulling aan het specifieke Joodse karakter van de afdeling.

Al in 1978 fuseerde het toenmalige Nicolaas Tulp Ziekenhuis met de Centrale Israëlietische Ziekenverpleging in Amsterdam. Uit deze fusie is Ziekenhuis Amstelveen ontstaan. In 2005 kreeg het zijn huidige naam Ziekenhuis Amstelland. De Joodse identiteit in het ziekenhuis komt tot uiting op verschillende verpleegafdelingen. Ziekenhuis Amstelland is een algemeen ziekenhuis, waar mensen van alle geloofsovertuigingen welkom zijn. Hiernaast krijgen joodse patiënten uit heel Nederland de mogelijkheid de Joodse gebruiken te continueren die zij van huis uit gewend zijn. De Joodse afdelingen in Ziekenhuis Amstelland zijn uniek voor de Joodse zorg in Nederland (en zelfs Europa).