VVD vraagt zich af of Avatar ook binnen gemeentehuis actief is

AMSTELVEEN – De lokale fractie van de VVD vraagt zich af of de sektarische beweging Avatar ook binnen het gemeentehuis actief is. VVD-raadslid Bas Zwart heeft hierover vragen gesteld aan het college van B&W. Aanleiding is de berichtgeving over infiltratie van Avatar binnen scholen en gemeenten door het NRC en het televisieprogramma De Monitor.

“In het NRC wordt gemeld dat verschillende gemeentesecretarissen het gedachtegoed van Avatar verspreiden. De VVD heeft gevraagd of ook in Amstelveen medewerkers van de gemeente Avatar cursussen hebben gevolgd, die door de gemeente zijn vergoed. Daarnaast wil de VVD ook weten hoe de gemeente met dergelijke verzoeken omgaat, nu en in de toekomst.”

Vooralsnog lijken er geen Avatarsporen te lopen richting het Amstelveense gemeentehuis. De drie door het NRC genoemde gemeentesecretarissen zijn niet in Amstelveen actief geweest.

De VVD wil ook weten wat de situatie bij de Amstelveense Guus Kieftschool is. Deze in het park De Braak gevestigde school werd tijdens de uitzending van De Monitor genoemd als één van de scholen waar Avatar geïnfiltreerd zou zijn. RTVA stelde hierover vorige week vragen aan de schoolleiding. Die gaf toe dat een van de medewerkers acht jaar geleden een Avatar-cursus had gevolgd. “Deze cursus is voor persoonlijke ontwikkeling gevolgd, net zoals andere leerkrachten bijvoorbeeld een NLP-cursus of een theateropleiding volgen,” aldus staflid Marije van den Hoek.

De vragen van de VVD-fractie over de Guus Kieftschool zijn richting verantwoordelijk wethouder Maaike Veeningen gesteld. ,De VVD wil van haar weten wat zij tot nu toe gedaan heeft om de situatie op deze school te onderzoeken, wat haar bevindingen zijn en hoeveel Amstelveense kinderen het betreft. Een particuliere school valt wel onder de onderwijsinspectie, maar heeft geen directe lijn naar de gemeente. Bas Zwart: “De VVD is van mening dat iedereen mag geloven wat hij/zij wil. Daar heeft de overheid niets mee te maken. Wij zijn als gemeente wel verantwoordelijk voor een goede en veilige leeromgeving voor de kinderen. Vandaar de vragen aan de wethouder”.

RTVA heeft vorige week ook al vragen aan de wethouder willen stellen over de kwestie. Een woordvoerder van de wethouder liet echter weten dat zij geen tijd had in verband met het overnemen van de functies van voormalig wethouder Jeroen Brandes.

Lees ook: Amstelveense Guus Kieft School ontkent ‘sekte-aantijgingen’ De Monitor