Amstellanddag in aantocht

AMSTELLAND – Stichting Beschermers Amstelland organiseert op zondag 3 juni voor de twaalfde keer de Amstellanddag. Het doel van de Amstellanddag is om meer bekendheid te geven aan dit waardevolle eeuwenoude natuur- en cultuurhistorische landschap waar de Amstel zich doorheen slingert en dat tot diep in Amsterdam steekt. De stichting laat zien hoe belangrijk het is om deze groene long te beschermen.

Op 3 juni is er veel te doen, te beleven en te zien in Amstelland. Deuren openen zich en gasten worden op meer dan 50 locaties hartelijk ontvangen. Natuur, cultuurhistorie, kunst, culinair: alles wat Amstelland zo divers en bijzonder maakt is te zien en te beleven.

Nieuw is dat op de Amstellanddag Amstelgoed het ‘Streekproducten Kratje’ met een grote verscheidenheid aan AMSTELGOED-Gekeurde producten (het kersverse streekmerk) uit Amstelland wordt gepresenteerd. Aan de hand van dit kratje, ontdek je, al fietsend door het gebied allerlei locaties met lokale ambachten en verzamel je de lekkerste streekproducten in jouw kratje. Zie de website amstelgoed.nl.
Ook nieuw is dit jaar de openstelling van KNGF Geleidehonden waar u kunt ervaren hoe het is om met een geleidehond te lopen.
Weer terug in het programma is de rondleiding op de vernieuwde Rioolwaterzuivering in de Middelpolder en in Uithoorn wordt dit jaar weer de kunstroute Zijdelveld gehouden. Daar en ook elders stellen vele kunstenaars dit jaar hun ateliers open voor publiek. Op Wester-Amstel is er een kunstmarkt.

Bij vele boeren, aan wie we de openheid van het landschap te danken hebben, kunt u weer terecht voor een rondleiding. Via een polderwandelsafari in de Ronde Hoep en diverse andere wandelingen in de polders kunt u zien waarom het zo goed gaat met de weidevogels in Amstelland. In Nes aan de Amstel kunt u de Urbanuskerk bezichtigen en de toren beklimmen. In Ouderkerk aan de Amstel, de ‘hoofdstad’ van Amstelland kunt u culturele bezienswaardigheden zoals Beth Haim (de Joodse begraafplaats), de Amstelkerk en het Amstellandmuseum bezoeken. Ook voor kinderen zijn er allerlei activiteiten georganiseerd.

Vanuit Amsterdam beginnen de activiteiten bij de begraafplaats Zorgvlied en het Gemaal Stadwijck of aan de overzijde van de Amstel bij ’tHuis a/d Amstel enTuinpark Amstelglorie. De officiële opening vindt plaats op de buitenplaats Wester-Amstel, Amsteldijk 55, om 10 uur met zang van het Weespertrekvaart Mannenkoor en dans door de jeugdballetgroep uit Ouderkerk. De gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland,  de heer Tekin,  verricht de opening.

Kijk voor het totale progamma, de kaart en meer informatie op www.beschermersamstelland.nl en facebook.
De beste manier om van Amstelland te genieten is per fiets. De pontjes varen de hele dag op de Amstellanddag. De Stichting Beschermers Amstelland zet zich samen met zestien andere organisaties in zodat het gebied gevrijwaard blijft van verstedelijking en het landschap duurzaam en natuur-inclusief wordt beheerd.