Amstelveen Live on Tour – 4 mei special

AMSTELVEEN – In het kader van de dodenherdenking deze keer een speciale aflevering van Amstelveen Live on Tour vanuit de oude synagoge – de sjoel – aan de Randwijcklaan 13. Het gebouw deed in de Tweede Wereldoorlog onder andere dienst als gebedshuis voor de Amstelveense joodse gemeenschap. Vanuit dit gebouw werden eveneens in diezelfde periode talloze Joden gedeporteerd. Vorig jaar leek het erop dat de synagoge gesloopt zou worden, maar dat werd op het laatste moment tegengegaan toen de gemeente Amstelveen het aankocht.

Gerard Klaasen gaat in deze aflevering in gesprek wethouder Herbert Raat. Hij gaf voorafgaand aan de opname een toespraak. Ook gaat hij in gesprek met Mart Benders, mede-initaitiefnemer van Open Joodse Huizen – Huizen Van Verzet. Anneke Bulk van Vereniging Historisch Amstelveen vertelt over Amstelveen in de Tweede Wereldoorlog en dirigent Herman Paardekoper van parochiekoor Cantemus Dominum vertelt over het herdenkingsconcert dat zijn koor op 4 mei, na de dodenherdenking, uitvoert.

Foto v.l.n.r: Herman Paardekoper, Anneke Bulk, Gerard Klaasen, Mart Benders