Camera’s in deurbel als wapen tegen inbraakgolf

 De gemeente Amstelveen gaat de strijd met inbrekers aan. Samen met de politie start de gemeente in delen van Westwijk een proef met deurbellen die voorzien zijn van camera’s. De gemeente hoopt zo ondermeer het aantal inbraken door een Zuid-Amerikaanse bende terug te kunnen dringen.

“Inbrekers gaan vaak eerst op verkenning uit, om te kijken waar de zwakke plekken zijn en komen dan later terug”, legt loco-burgemeester Herbert Raat aan NH uit. “Daarom gaan we in een proefproject camera’s ophangen. Als de inbrekers twee weken later komen om de spullen om te halen, hebben we ze al op beeld.”

Momenteel is er een Zuid-Amerikaanse bende actief in Amstelveen. Bij vier pogingen zijn er Chileense inbrekers aangehouden. De politie onderzoekt de zaak.

Overal in Nederland dalen de misdaadcijfers, maar in Amstelveen is het aantal woninginbraken het afgelopen jaar explosief gestegen. Van 290 inbraken in 2016 naar 402 in 2017. “Dat vinden we vreselijk. Een inbraak is een van de ergste dingen die je kan overkomen”, aldus Raat.

De meest favoriete plek van de inbrekers, lijkt de wijk Groenelaan.  De afgelopen maanden werd er 27 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan.

Ook bij Selin Sivroglu werd het huis leeggeroofd. Zij en haar man zijn expats en dachten in een veilig land en veilige buurt te gaan wonen. “We hadden geen alarm en hadden niet in de gaten dat de andere buren dat wel allemaal hadden,” vertelt ze. Overdag werd er bij hen ingebroken. “Alles wat waardevol was is weg. Het is heel erg naar. Iemand komt in je huis, en pakt alles wat waardevol is voor je.”

Hoewel het huis nu goed beveiligd is, probeerden inbrekers het recent wéér. De twee metrohaltes en een donker fietspad om de hoek zijn volgens bewoners de zwakke plekken van de buurt. De gemeente belooft hier vol op in te zetten.