Chileense inbrekers ingevlogen om Amstelveen leeg te roven

AMSTELVEEN – Een Chileense bende vliegt speciaal naar Nederland om woonwijken leeg te roven, meldt het AD vandaag. De Zuid-Amerikanen verspreiden zich vanaf Schiphol via het openbaar vervoer en komen zo snel in Amstelveen uit.

“Het gaat om professionele groepen”, zegt onze burgemeester Bas Eenhoorn tegenover de Rotterdamse krant. “Waar ze makkelijk met het openbaar vervoer kunnen komen, struinen ze de wijken af. We onderzoeken de zaak, want veel is nog onduidelijk. Bijvoorbeeld of de inbrekers uit vrije wil opereren, of dat ze in hun thuisland worden bedreigd of gechanteerd. Er zit nog een hele wereld achter.”

In tegenstelling tot veel andere gemeenten in Nederland stegen de inbraakcijfers in Amstelveen vorig jaar explosief.

Volgens de Amsterdamse politie zijn het afgelopen jaar zeven Zuid-Amerikanen aangehouden in verband met de woninginbraken in Amstelveen. “Uit onze informatie blijkt dat ze in georganiseerd verband actief waren,” zegt een politiewoordvoerder. “We onderzoeken nog hoeveel inbraken we aan deze groepering kunnen linken.”

Burgemeester Bas Eenhoorn zou graag zien dat inbrekers al bij Schiphol eruit worden gepikt. “De vraag is hoe je deze mensen sneller herkent aan de poort. Als we ze linea recta terug kunnen sturen, scheelt dat veel ellende.”