Connexxion start pilot met deelfietsen

AMSTELVEEN – Connexxion is samen met Flickbike een pilot met deelfietsen gestart in Amstelveen en Aalsmeer. Bij acht belangrijke bushaltes in Amstelveen en Aalsmeer komen ruim tachtig deelfietsen te staan. Reizigers kunnen zo sneller op de eindbestemming komen.

Het gaat om een pilotproject van twee jaar. Connexxion en Flickbike kijken in samenwerking met gemeenten Amstelveen en Aalsmeer en de Vervoerregio Amsterdam hoe de deelfiets een onderdeel kan gaan vormen de gehele reis, van deur tot deur. Verwacht wordt dat de deelfiets in combinatie met de elektrische bussen van Connexxion een goed en duurzaam alternatief bieden voor de autorit.

Voorafgaand aan de pilot zijn afspraken gemaakt met de gemeenten over de hoeveelheid fietsen en de locaties waar deze beschikbaar zijn. Ook het handelen bij foutief gestalde fietsen en het delen van informatie over het gebruik van fietsen is vooraf afgesproken. Flickbike zorgt er voor dat iedere ochtend de fietsen weer netjes op de OV-knooppunten staan. Dit proces wordt voortdurend gemonitord.

“We denken dat de behoefte bij OV-reizigers aan zo’n deur tot deur oplossing groot kan zijn,” aldus Flickbike-oprichter Vikenti Kumanikin. “We willen uitzoeken hoe we op de beste manier een aanvulling kunnen bieden op het bestaande OV in Amstelland-Meerlanden. Daarbij kijken we naar onze eerdere ervaringen in Amsterdam: Daar zagen we al dat de meeste gebruikers kozen voor de deelfiets als OV  omdat haltes net te ver waren om te lopen. Met alle opmerkingen op de kwaliteit van de fiets zijn we ook flink aan de slag gegaan; de R-net deelfiets is op maar liefst 8 punten verbeterd door de Amsterdamse firma Roetz, een expert die ook op grote schaal de NS OV-fietsen opknapt”.

De deelfiets kan geboekt worden via de Flickbike app. Er wordt gewerkt aan het opnemen van de R-net deelfiets in de Tranzer-app, zodat reizigers openbaar vervoer en de fiets via dezelfde app kunnen gebruiken. De R-net deelfietsen zijn met in gang van vandaag te vinden op de volgende locaties:

  • Amstelveen, metrohalte Kronenburg
  • Amstelveen, metro- en R-net bushalte Oranjebaan
  • Amstelveen, metro- en R-net bushalte Ouderkerkerlaan
  • Amstelveen, metrohalte Sportlaan
  • Amstelveen, metro- en R-netbushalte Poortwachter
  • Amstelveen, metrohalte Sacharovlaan
  • Amstelveen, Busstation
  • Amstelveen, oude dorp/raadhuis
  • Aalsmeer Hortensiaplein