Doorzoeking bij KPMG vanwege Caribische witwaszaak

AMSTELVEEN – Bij het KPMG-kantoor in Amstelveen hebben opsporingsdiensten eerder deze week een doorzoeking gedaan naar digitale informatie in verband met een grote witwaszaak op Curaçao. Dit meldt het Parool vrijdagmiddag. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao.

Afgelopen woensdag werd een doorzoeking gedaan op het KPMG-kantoor op Curaçao, waarbij informatie in beslag genomen is. Omdat digitale informatie van KPMG ook op servers in Amstelveen is opgeslagen, werd afgelopen dinsdag ook daar een doorzoeking gedaan. De gezochte informatie werd echter niet aangetroffen. Bij de doorzoekingen op Curaçao en in Nederland zijn geen aanhoudingen verricht.

Een woordvoerder van KPMG heeft aan RTVA bevestigd dat er inderdaad een bezoek geweest is van de betreffende instanties, maar de gezochte informatie is niet opgeslagen op de servers in Amstelveen. Hij zegt dat het KPMG-kantoor in Amstelveen er niets mee te maken heeft.

Het Parool meldt dat het onderzoek in het verlengde loopt van het langlopende strafonderzoek Cymbal, bij de rechtbank in Zwolle. De zaak zou draaien om een familie uit Curaçao die wordt verdacht van het witwassen van 320 miljoen dollar. De familie zou betrokken geweest zijn bij een criminele organisatie en zou op grote schaal gebruik gemaakt hebben van ‘dollartourisme’ uit Venezuela.