‘Er is geen landelijke wet die roken op straat verbiedt’

AMSTELVEEN – Volgens de Stichting Rokersbelangen kan Amstelveen wel streven naar een rookvrije gemeente maar is dit vooralsnog juridisch onhaalbaar. “Er is geen landelijke wet die roken op straat verbiedt,” schrijft de belangenvereniging op Facebook.

In het nieuwe coalitieakkoord hebben VVD, D66 en de PvdA afgesproken om te streven naar een rookvrije gemeente. Globaal houdt dit in dat rondom openbare gebouwen, schoolpleinen, OV-haltes en sportverenigingen niet meer mag worden gerookt.

Dat rookverboden in de openbare ruimte moeilijk te handhaven zijn, bleek al tijdens de opening van de rookvrije ruimte onder de luifel van de bibliotheek aan het Stadsplein vorig jaar. Wethouder Raat bekende toen al dat er geen boetes konden worden uitgeschreven voor mensen die wel een peukje opsteken binnen de rookvrije zone. Hij verwachtte echter wel dat dit op termijn gaat veranderen

“Feitelijk hebben gemeenten geen bevoegdheden om eenzijdig gezondheidsregels op te leggen in de openbare ruimte. Een lokaal rookverbod bijvoorbeeld is juridisch dan ook zeer problematisch, Zodra het gaat over de directe gezondheid van mensen zijn landelijke normen doorslaggevend,. Wil je extra gezondheidsregels opleggen, dan moet je dus bij de wetgever zijn, Ook zal de rechter niet zo snel meegaan in het gezondheidsmotief, want dan zal er sprake zijn van willekeur,” aldus de Stichting Rokersbelangen.