Handgranaat Aalsmeer werd gevonden voor club in Amsterdam

AALSMEER – De handgranaat die in maart van dit jaar werd aangetroffen bij een woning aan de Duikerstraat in Aalsmeer, blijkt eerder die dag te zijn neergelegd bij club Suzy Wong in de Korte Leidsedwarsstraat in Amsterdam. De zaak werd gisteravond, dinsdag 29 mei, behandeld in Opsporing Verzocht.

Even voor drie uur in de nacht van 22 maart is de handgranaat neergelegd op de stoep voor de deur van club Suzy Wong. Dit moment is opgenomen op beveiligingscamera’s. Te zien is dat een man lopend vanaf de Leidsekade de Korte Leidsedwarsstraat in loopt, direct naar de horecazaak loopt en voor de gevel een voorwerp neerlegt. Een schoonmaker uit Aalsmeer vindt vervolgens tijdens het schoonvegen van de stoep het voorwerp en neemt deze mee naar huis. Daar vertrouwde hij het niet en heeft hij de politie gebeld.

‘Deze man wist niet van de eerdere handgranaat en hij heeft ons gelukkig meteen gebeld. Wij nemen zo’n melding altijd heel serieus. Vervolgens was de hele straat in Aalsmeer afgezet, zodat de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) onderzoek kon doen naar het voorwerp dat hij mee naar huis had genomen. Dat bleek dus inderdaad om een echte handgranaat te gaan en die is door de EOD onschadelijk gemaakt,’ aldus de politie in Opsporing Verzocht.

Eerder werd ook al een handgranaat voor de deur van de horecagelegenheid geplaatst. Op 19 januari rond 4.21 uur haalt de bestuurder van een scooter een voorwerp uit zijn zak en legt deze naast een vuilcontainer voor de club neer. De eigenaren van de club hebben door deze incidenten het gevoel dat zij zonder dat iets misdaan te hebben in een faillissement worden geduwd.

De politie heeft beide zaken nog steeds in onderzoek. Daarbij wordt onder andere gekeken of er mogelijk sprake is van een financieel conflict. Of dat deze manier gebruikt wordt om de ondernemers zakelijk dwars te zitten of te intimideren. Daarnaast wordt ook gekeken of er verbanden zijn met eerdere gevallen waarbij handgranaten zijn achtergelaten bij horecazaken.

De politie is op zoek naar getuigen die mogelijk de man hebben zien lopen. Ook komt de politie graag in contact met mensen die mogelijk weten wie die handgranaten neergelegd hebben, waarom deze neergelegd zijn of in opdracht van wie dat gebeurd is. Mensen die meer informatie hebben kunnen contact opnemen met de politie via de opsporingstiplijn 0800-6070, anoniem via 0800-7000 of via het online tipformulier.

Meer informatie is te vinden op de site van de politie of van Opsporing Verzocht.

Video: Opsporing Verzocht