House of Cards aan de Amstel

Beste Amstelveners, u kunt de schouders laten zakken, even uitblazen, opgelucht ademhalen en vanavond eindelijk weer rustig gaan slapen. Want het ei is gelegd, de knopen zijn doorgehakt en de handen geschud. Het heeft even geduurd, maar na een periode van doelloos dobberen heeft het stuurloze schip Amstelveen weer een kapitein. Meerdere kapiteins zelfs. En als u de afgelopen dagen van de zon aan het genieten was en u had geen krant of website in de buurt, dan zal ik u nu even bijpraten.

Wellicht weet u het niet meer, maar zo’n twee maanden geleden gingen we naar de stembus om onze stem uit te brengen voor een nieuwe gemeenteraad. Dat deden we in grote getale en inmiddels heeft elk nieuw raadslid zijn of haar stoel en naambordje gevonden in de raadszaal. Het vertrouwen van de kiezers is geschonken en we gaan er vanuit dat jullie dat helemaal gaan waarmaken. Vanaf deze plek, veel succes allemaal en toi-toi-toi dus!

Maar naast een gemeenteraad heeft elke gemeente, en dus ook Amstelveen, een dagelijks bestuur dat bestaat uit burgemeester en wethouders. En op het vlak van burgemeester en wethouders, is het in het afgelopen jaar nogal onrustig geweest. En voor Amstelveense begrippen is het zelfs zéér onrustig geweest. Ik zou het geen politieke crisis willen noemen, maar er gebeurde meer dan genoeg. Mocht u net als ik liefhebber zijn van de politieke tv-serie House of Cards, deze populaire Netflix-serie haalt het niet bij de Amstelveense variant die afgelopen jaar vrijwel dagelijks te bewonderen was op RTVA Ziggo kanaal 42. En net zoals bij House of Cards, draaide het ook aan de Laan Nieuwer-Amstel 1 niet zozeer om de inhoud, maar eerder om de poppetjes. Poppetjes die plots vertrokken, poppetjes die moesten vertrekken, poppetjes die niet meer mogen werken of poppetjes waarmee men niet wíl werken. En net zoals in elke goede tv-serie, waren er ook hier allerlei nieuwe poppetjes. Ik kan heel goed begrijpen dat u het overzicht inmiddels een beetje kwijt bent geraakt. Daarom zal ik u nu in vogelvlucht even meenemen langs de meest in het oog springende politieke poppetjes in Amstelveen.

Tot een jaar geleden bijvoorbeeld, hadden we een zeer ijverige, gedreven en naar mijn mening vernieuwende burgermoeder. Helaas wel te ijverig, gedreven en vernieuwend voor Amstelveen, en dus vertrok ze. Ik heb dan ook begrepen dat deze energievolle competenties inmiddels zijn geschrapt uit de huidige vacature voor burgemeester, want we hebben het hier tenslotte wel over Amstelveen hè! De vertrekkende burgermoeder werd vervangen door een tijdelijke burgervader. Een bijzonder aardige man met een enorme berg aan ervaring binnen het openbaar bestuur. Van zijn aantreden herinner ik mij zijn ‘zeg maar Bas’ en ‘ik kom niet om op de winkel te passen’ uitspraken. Als ik hem de hand schud, kom ik trouwens nooit verder dan een stamelend ‘dag meneer Eenhoorn’ of zoiets. Zijn ‘zeg maar Bas’ past in mijn beleving niet bij zijn enorme palmares, dus dan maar even zo. Waarschijnlijk zonder dat hij het zelf vooraf kon bedenken, is zijn ‘ik kom niet om op de winkel te passen’ geheel uitgekomen. Daar is het in het afgelopen jaar nou eenmaal veel te druk en te chaotisch voor geweest in de winkel. Althans, voor Amstelveense begrippen dan.

Nog meer poppetjes dan. Naast de traditionele partijen die we kennen uit de landelijke politiek, kent de Amstelveense gemeenteraad ook een aantal lokale partijen. En ook daar gebeurde meer dan genoeg. Zo kreeg de Ouderen Combinatie Amstelveen te maken met een heuse coup, eentje waar Erdogan en Poetin hun bejaarde vingers bij af zouden likken. Nadat de storm van rondvliegende rollators en incontinentieverband was geluwd, stond er aan het hoofd van de partij een onverstaanbaar poppetje met zijn familie en kon de partij een raadszetel inleveren. Een raadszetel die, samen met nog een zetel, vol enthousiasme werd ontvangen door de poppetjes van AVA. Wie zegt u? De AVA zei ik, Actief Voor Amstelveen. Bij hun debuut twee raadszetels sterk en opgericht door enthousiaste poppetjes die door de jaren heen al namens diverse partijen in de raad hebben gezeten. En na hun stageperiode bij die diverse andere partijen, gaan ze het nu met AVA helemaal anders doen. Voor u en voor mij. Althans, ik geloof dat dat de boodschap was. Ik hoop dat u het tot nu toe nog allemaal volgt, want er is meer.

Zo was er een wethouder die moest vertrekken omdat ie ongeoorloofde avances maakte naar een veel en veel te jong poppetje. Ik heb begrepen dat het incident al van een paar jaar geleden was. Maar het kwam, uiteraard geheel per toeval, rondom de verkiezingen boven water. Zo hadden de scriptschrijvers van House of Cards het niet kunnen bedenken. Net zoals deze scriptschrijvers niet hadden kunnen bedenken, dat op de dag dat er een coalitieakkoord lag, de gewenste en ervaren wethouder van de lokale partij BBA moest terugtreden vanwege gezondheidsreden. Uiteraard ontzettend vervelend voor deze aardige en zeer capabele man, maar ook hier was de timing geheel in de stijl van een House of Cards cliffhanger. Goed, ik zal het afzwakken, omdat ik het een aardige man vind en uitga van het goede van mensen, maar laten we de timing dan maar ‘op z’n minst ongelukkig’ noemen. En dus moest er binnen BBA een andere kandidaat-wethouder worden gezocht. En dan graag eentje die ook aardig en zeer capabel was, dat is wel zo handig als je met elkaar de komende jaren The City of Amstelveen moet besturen. En of het nou in het aardige of in het zeer capabele zat, of misschien wel in allebei, maar daar ging het mis. Vertrouwensbreuk heeft zoiets in het jargon en de partijen konden terug naar de onderhandelingstafel. Zonder de BBA dan.

En toen kwam er afgelopen weekend opeens witte rook uit de schoorsteen van het gemeentehuis. Want na twee maanden was het eindelijk zover; er is voor de komende vier jaar een nieuw college en een heus coalitieakkoord! Naar het schijnt in een paar dagen de grond uit gestampt door VVD, D66 en PvdA. En uiteraard ook met nieuwe poppetjes als wethouders. Uiteraard met het lange boegbeeld-poppetje van de VVD, hij is altijd een zekerheidje binnen het nu en dan onstuimige Amstelveense politieke landschap. Met naast hem nog een VVD wethouder, die in het verleden partner is geweest bij een Big Four accountantskantoor. Dat is wel zo makkelijk als we weer een keer onze gemeentelijke centjes gaan beleggen in IJsland of zo. En maakt u zich geen zorgen, hij was geen partner bij dat hele grote accountantskantoor langs de A9. Toen ze daar hoorden dat er binnen openbaar bestuur ook zoiets is als een integriteitcommissie, haakte ze een voor een af. Of ze hadden het te druk met hun vastgoedportefeuilles, dat kan ook.

Daarnaast mogen we nog twee wethouders verwelkomen van de kant van de D66. Poppetjes met politieke ervaring heb ik mij laten vertellen, waarbij ik het wel spijtig vind dat er in dit nieuwe college van 6 personen maar 1 vrouw plaatsneemt. En dat moet in het Amstelveen van 2018 toch echt anders kunnen. Mis ik nog een poppetje? Oh ja, de PvdA mag ook nog een wethouder leveren. Met de opmerking dat dit poppetje zijn politieke ervaring hoofdzakelijk in Amsterdam heeft opgedaan. De aanwas van stevig politiek talent binnen de Amstelveense PvdA volgt blijkbaar de trend van de verkiezingsuitslag.

Met het nieuwe college hebben we dus eindelijk weer een kapitein op het schip Amstelveen en daar zijn we blij om. Ik althans wel. En er is ook een heus coalitieakkoord. En terwijl u van het zonnetje genoot, is deze man zonder hobby eens rustig door dat 15 pagina’s tellende coalitieakkoord wezen bladeren. Het is een coalitieakkoord geworden met de verwachte aandacht voor onderwijs en groen in een inclusieve stad en uiteraard ook veel aandacht voor de woningmarkt, cultuur en sport. Tuurlijk mis ik nog wel een paar aandachtspunten, maar het akkoord omvat geen grote verrassingen en biedt genoeg ruimte om mee te kunnen onderhandelen. Zo schijnt dat namelijk te werken in de politiek.

In dat nieuwe coalitieakkoord stond er trouwens één quote die ik u hier niet wil onthouden; “De lat ligt hoog in Amstelveen, op alle fronten. Dat betekent wat. Soms is de investering hoger en de ontwikkeltijd langer, omdat we kiezen voor kwaliteit.”. Dat u het maar even weet.

Ik wens het nieuwe college heel veel succes!

[efspanel style=”callout” type=””]
[efspanel-header]
Jeroen Franken
[/efspanel-header]
[efspanel-content]

foto1

Jeroen Franken (1969) noemt zichzelf een Beroeps-Amstelvener van de 4e generatie. Als zoon van een duivenmelker zag ie ze vliegen in de Oude Karselaan, vloog ie zelf uit naar het Uilenstede, Keizer Karelpark en Middenhoven, maar is alweer jaren geleden in de Westwijk geland, samen met Natasha en hun zoon Bobby.

Als ondernemer en ‘online druktemaker’ doet hij iets met Social Media, mag hij zich Officieel LinkedIn Ambassadeur noemen en is hij ‘bestuurslid op sneakers’ bij de Ondernemersvereniging Amstelveen. Bij voorkeur spreekt, traint en schrijft hij over social media, LinkedIn en ondernemen, maar voor RTVAmstelveen schrijft hij graag over ‘zijn’ Amstelveen.

(follow via @BlueFishConsult & info via DeLinkedinExpert.nl)
[/efspanel-content]
[/efspanel]