Manon (MacMillan) te zien in Cinema Amstelveen

AMSTELVEEN – Maandag 7 mei 19.30 uur (semi-live) is de balletvoorstelling Manon (MacMillan) te zien in Cinema Amstelveen.

Net op het moment dat Lescaut zijn zus Manon wil verkopen aan de hoogste bieder, ontmoet ze Des Grieux en wordt verliefd op hem. Hij ontvoert haar naar Parijs, maar als Mijnheer G.M. Manon een luxeleven aanbiedt als zijn maîtresse, kan ze niet weigeren. Onder aanmoediging van Lescaut probeert Des Grieux door met kaarten vals te spelen Mijnheer G.M zijn fortuin af te troggelen . Ze worden betrapt en Manon wordt gearresteerd vanwege prostitutie en naar New Orleans gedeporteerd. Des Grieux gaat haar achterna en ze ontsnappen, waarna Manon sterft van uitputting.

Kenneth MacMillan baseerde zich voor Manon op de 18e-eeuwse Franse roman waarop zowel Massenet als Puccini eerder hun opera’s hadden geënt. De première op 7 maart 1974 werd gedanst met Antoinette Sibley en Anthony Dowell in de hoofdrollen. Het ballet bleef repertoire houden bij The Royal Ballet en werd al snel exemplarisch voor een nieuw, volwassen en dramatisch dansgenre.

MacMillan wist met zijn ballet sympathie te wekken voor de wispelturige Manon en haar pogingen om te ontsnappen aan de armoede. De ontwerpen van zijn vaste designer Nicholas Georgiadis sluiten daarbij aan en benadrukken de tegenstelling tussen overdadige luxe en troosteloos gebrek. MacMillans spectaculaire ensembles voor het hele gezelschap geven een even levendig als gedetailleerd beeld van de verschillen tussen het leven in Parijs en New Orleans. Maar het zijn de hartstochtelijkepas de deuxvan Manon en Des Grieux- de emotie van MacMillansRomeo and Julietdringt zich op – die het tragische verhaal dragen en vanManoneen van MacMillans meest indringende drama’s maken.

Deur open: 19.00 uur. Geschatte tijdsduur twee uur en 35 minuten, inclusief twee pauzes. Voor aanvang en in de pauze verzorgt The Royal Opera House een introductie en achtergrondinformatie. Deze interviews worden deels ondertiteld. Cinevillepashouders betalen een toeslag van € 15,00.