’t Is mooi geweest: film en panelgesprek in Cinema Amstelveen

AMSTELVEEN – De film ’t Is mooi geweest belicht de wens van een ouder echtpaar om hun succesvolle leven op een waardige manier te beëindigen. De rolprent wordt op dinsdag 22 mei vertoond in Cinema Amstelveen. Na de vertoning is er een panelgesprek met leden van het NVVE en de bedenker/regisseur van de film over het thema.

Herman en Olga zijn achtenvijftig jaar getrouwd. Ze hebben een goed leven geleid, financieel is het hun goed gegaan, weinig tegenslag en ze zijn nog steeds gezond. Ze hebben drie kinderen, twee dochters en een zoon. Herman en Olga maken zich zorgen over de ontwikkeling van de wereld, het milieu, de criminaliteit, de toename van andere culturen in hun vertrouwde omgeving en de steeds verdere individualisering van de maatschappij. Ze hebben een goed leven gehad en willen niet geconfronteerd worden met de, naar hun gevoel, aanstormende problemen.

Als Herman op klaar lichte dag wordt beroofd en daarbij gewond raakt is voor hem de maat vol. Herman komt met het voorstel om het boek te sluiten en op een waardige manier hun succesvolle leven te beëindigen. Eerst heeft Olga er wel moeite mee, maar geleidelijk aan begint ze wel iets voor het idee te voelen. Ze besluiten eerst hun kinderen te informeren en vervolgens een afscheidsfeest te organiseren.

De confrontatie met de kinderen is heftig en stuit op veel weerstand. De reactie van de aangetrouwde kinderen is verschillend, sommige zien de erfenis ineens heel dichtbij komen en anderen respecteren het idee. Herman en Olga zijn niet van hun idee af te brengen en treffen voorbereidingen voor de uitvoering. In eerste instantie wil niemand hen helpen met de uitvoering, maar uiteindelijk hebben ze de mogelijkheid gecreëerd om het zelf te doen. Ze leggen nog een keer hun motivatie vast op video en voeren dan op een gepaste manier hun voornemen, in het bijzijn van de kinderen uit. Maar uiteindelijk loopt het allemaal anders dan gepland.

Na de film is er een nabespreking onder leiding van een panel. Het panel bestaat uit:

  • Carolien van Eerde van de NVVE (Nederlandse Vereniging Vrijwillig Levenseinde)
  • Jaap van Riemsdijk van de NVVE (Nederlandse Vereniging Vrijwillig Levenseinde)
  • Dick van den Heuvel, bedenker en regisseur van de film

Dick van den Heuvel: Ik heb het verhaal geschreven en de film geproduceerd met als doel de discussie over dit onderwerp verder op gang te brengen. Het is een low budget productie, maar het effect is er niet minder om.

Dinsdag 22 mei, aanvang 19.45 uur. Meer informatie: Cinema Amstelveen.