Tijdloze Gruppo Sportivo bouwt feestje in P60

AMSTELVEEN – Amstelveense poptempel P60 is zaterdag 12 mei het domein van in jeans gestoken veertig, vijftig en zestig plussers. Voor hen is thuisblijven voor het Songfestival geen optie; Haagse popband Gruppo Sportivo – al ruim veertig jaar going strong – geeft die avond een show ter promotie van hun onlangs uitgekomen album ‘Great’.

In een afgeladen P60 is de jeugd die avond in de minderheid. ‘Oudere jongeren’ zijn en masse toegestroomd om fitte zeventig plusser Hans Vandenburg met zijn kompanen en de ongeëvenaarde Bombita’s te zien optreden.
Als frontman Vandenburg op het podium verschijnt met een rode cap met de tekst ‘Make Gruppo great again’ is er geen twijfel mogelijk: de show draait om het nieuwe album. Hij waarschuwt dat ‘Great’ integraal wordt gespeeld, maar dat er wel een pauze in het programma is. Het publiek lacht. De band voegt de daad bij het woord en opent met het nummer Cockroach waarin in typische Gruppo stijl kakkerlakkenvrees wordt bezongen.

Oh Caroline, Ring of Love, Chick & Song en Tub for two. De nieuwe nummers klinken fris, maar ook ouderwets vertrouwd en slaan aan bij het publiek. Vandenburg entertaint met grappen en gitaarsolo’s. De uitgebrachte single This is a normal song wordt opgevolgd door het gevoelige Someone real. Een paarse lichtshow ondersteunt de sfeer.
What’s new, het serieuze Over the hill en Cruisin’. De nummers variëren in stijl, maar mensen dansen en zingen mee.
Als langverwachte gouwe ouwe Disco really made it (it’s empty and I hate it) wordt ingezet gaat het publiek los.

Klassiekers
Na de pauze verschijnt de band met omgekleede Bombita’s op het podium voor de tweede helft van de set die vooral uit klassiekers bestaat.
Superman, Lasting forever, My old Cortina, Henri, Dreamin’ en natuurlijk Future Love. That’s right, that’s right, that’s right. Making future love tonight.
Met Hey Girl lijkt het concert ten einde, maar het publiek heeft de smaak juist te pakken en applaudisseert net zolang tot de band weer op het podium terugkeert. Oude hit Tokyo wordt enthousiast meegezongen en opgevolgd door het Duitstalige  Armee Monika dat door Bombita Lies wordt uitgevoerd.

Never mind your funky socks, I wanna smell them all night long. Keep on dancing. ‘Cause you know the beat goes on, zingt het publiek mee met oude hit Rock ’n Roll.
De band is ook voor een tweede toegift ronde te porren. Find the summer en een reprise van This is a normal song sluiten het concert definitief af van de band die na veertig jaar nog bruist van het speelplezier.
Gruppo never stopped being great!

Fotografie: Marc van der Maas