VVD Amstelveen: ‘Alleen groei Schiphol als lasten eerlijk worden verdeeld’

AMSTELVEEN – Als het aan VVD Amstelveen ligt kan luchthaven Schiphol alleen groeien als daarbij spreiding plaatsvindt naar andere luchthavens in Nederland. Dat laat VVD-gemeenteraadslid en woordvoerder Schiphol Janneke Leegstra weten in reactie op de landelijke VVD-fractie, die Schiphol harder wil laten groeien dan afgesproken. VVD Amstelveen maak zich naar eigen zeggen al langer zorgen over de snelle groei van Schiphol.

Op dit moment mag Schiphol maximaal tot een half miljoen vluchten per jaar groeien. Als het aan de landelijke VVD ligt moeten dat bijna zeshonderdduizend vluchten per jaar worden.¬†Leegstra zegt dat het belang van Schiphol ook voor VVD Amstelveen niet ter discussie staat. “De luchthaven is een belangrijke motor voor zowel de regionale als de landelijke economie. Tegelijkertijd zien we dat de groei van Schiphol niet onbeperkt door kan gaan. Er is meer aandacht nodig voor de veiligheid en overlast voor omwonenden.” Dat er veel overlast voor omwonenden is, blijkt uit het aantal klachten die zijn ingediend bij het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS).¬† Dat waren er vorig jaar in totaal 25130 vanuit de gemeente Amstelveen. Uit geen enkele andere gemeente kwamen zoveel klachten.

Leegstra ziet ook dat mensen uit alle delen van Nederland ook deze zomer graag gebruik zullen maken van de relatief goedkope vakantievluchten die vanaf Schiphol vertrekken. “We pleiten er enkel voor dat de lasten wat eerlijker verdeeld worden.”