Woningzoekenden slachtoffer nimby-beweging Elsrijk-Oost

OPINIE -De gemeenteraad is woensdag 16 mei akkoord gegaan met de herziening van het voor de straat Zonnestein geldende bestemmingsplan. Deze herziening is het resultaat van een jarenlang slepend conflict tussen de plannenmakers en bestuurders van de gemeente Amstelveen en de buurtbewoners.

Waar gaat het precies over?

Ooit stond aan Zonnestein 64 (op hoek met Tulpenburg) een noodgebouw waar de Amstelveense muziekschool jarenlang muziek-, zang- en danslessen heeft gegeven. Met de nieuwbouw in het Stadshart werd dit noodgebouw verlaten. Tegelijkertijd kwam ook een gymzaal met kantine, ooit gebruikt door Martinus, vrij aan Zonnestein 66 aan de andere kant van Tulpenburg.

Plannenmakers bij de gemeente gingen aan de slag en voor beide plekken diende het bestemming te worden herzien om woningbouw (al jaren een heet hangijzer in de Amstelveense politiek) mogelijk te maken. Er werd een plan gepresenteerd voor een appartementengebouw van dertien meter hoog op Zonnestein nr. 64 en een appartementencomplex met 35 woningen, een kinderdagverblijf voor vijf groepen en een parkeergarage in een gebouw van maximaal zes bouwlagen op de plek van Zonnestein 66.

De gemeente had echter verzuimd de buurt vroegtijdig te betrekken bij deze, achter de tekentafel bedachte plannen en dus gingen de buurtbewoners in de tegenaanval. Met succes, want na een lange juridische strijd haalde de Raad van State een ferme streep door de rekening en zat de gemeente met de gebakken peren.

Wat nu?

Een oplossing werd gevonden in het uitschrijven van een tender waarbij een gekozen projectontwikkelaar in samenspraak met de buurt een gedragen plan zou ontwikkelen, zonder inmenging van de gemeente. Na jaren van overleg en aanpassingen is dat nu kennelijk gelukt. Er komen nu wel te verstaan wel drie (ja 3, u leest het goed) woningen op Zonnestein 64 en wel zes (6!) woningen op Zonnestein 66. Dat kunnen wij gerust een prestatie van formaat noemen voor de projectontwikkelaar (die verdient een leuke cent), de buurtbewoners (die krijgen weinig gedoe in de buurt) en voor het gemeentebestuur( die zijn eindelijk verlost van een irritant probleem).

De verliezers zijn de Amstelveense woningzoekenden; oftewel u en ik. Want iedereen verhuist immers weleens of heeft kinderen die zelfstandig willen gaan wonen en dat kan nu dus even niet omdat de woninkjes aan Zonnestein naar alle waarschijnlijkheid uw budget ver te boven gaan en dus geen enkele rol zullen spelen in het zogenaamde doorstromingsbeleid waar ons gemeentebestuur zich voor zegt hard te maken.

In plaats van de ooit gedachte plusminus 70 woningen komen nu welgeteld negen optrekjes voor de goed gefortuneerden onder ons. De gemeenteraad ging, hier en daar knarsetandend, akkoord met dit riante plan voor de happy few omdat de belofte om de buurtparticipatie met een blanco cheque te laten onderhandelen met de projectontwikkelaar kennelijk zwaarder woog dan de vele verkiezingsbeloften om te bouwen voor de lagere- en middeninkomens in onze gemeente. Weliswaar viel dit besluit onder de noemer “Eens maar nooit weer” maar jammer is het wel.

Nimby (Not In My Back Yard) heeft gewonnen in Elsrijk-Oost en de rest van Amstelveen wacht maar gewoon wat langer op een huisje hier of daar, nietwaar?

Wim Beckers