Zon op nes: eerste Amstelveense energiecoöperatie

NES AAN DE AMSTEL – Een aantal inwoners in Nes aan de Amstel lanceerde maandag 7 mei de eerste energiecoöperatie in gemeente Amstelveen. Coöperatie Zon op Nes wekt energie op met zonnepanelen die liggen op het dak van dorpshuis De Nesse. De organisatie kreeg subsidie van het Amstelveense Duurzaamheidsfonds.

Omwonenden die zelf geen panelen kunnen plaatsen omdat zij bijvoorbeeld in een dijkhuis wonen of omdat het dak niet geschikt is, kunnen zo samen hun eigen lokale duurzame energie opwekken.

Carina Dijkhuis van het gemeentelijke Duurzaamheidsfonds: “Wij stimuleren inwoners samen hun woningen te verduurzamen. Daar is subsidie of een lening voor beschikbaar. Dit zonnedak is het eerste project dat is gerealiseerd vanuit het fonds. We hopen dat dit voorbeeld navolging krijgt. Zoek gelijkgestemden en vraag de gemeente om begeleiding of ondersteuning.”

Wil Nieuwendijk en Nicoline Boonstra van het bestuur van Zon op Nes gaven aan dat het dak van het Dorpshuis toe was aan renovatie en het bestuur graag het nieuwe dak ter beschikking stelde. Eerst was een draagkrachtberekening nodig. Met hulp van Zon op Nederland en de gemeente is Zon op Nes een feit. Vijftien huishoudens nemen nu duurzame energie af.

Voor het opwekken van schone energie via een coöperatie zette de landelijke overheid de postcoderoosregeling op. Hiermee kunnen inwoners gezamenlijk in een coöperatie of vereniging van eigenaren investeren in duurzame energie. De zonne-energie die wordt opgewekt op een ander dak, wordt verrekend met het energieverbruik van de eigen woning.

Gemeente Amstelveen wil in 2040 onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Dat betekent dat ze inzet op onder andere energiebesparing en alternatieven voor aardgas. De gemeente heeft zonnepanelen op het dak van het raadhuis en twee werven en verduurzaamt haar eigen maatschappelijke vastgoed. Via het Duurzaamheidsfonds stimuleert de gemeente VVE’s en inwoners hun panden te verduurzamen. Kijk voor meer informatie op amstelveen.nl/duurzaamheidsfonds