Zonovergoten wielerronde in Amstelveen-Westwijk

AMSTELVEEN – Afgelopen zondag was de 15e Nicooz Ronde van Amstelveen-Westwijk. De organiserende WTC De Amstel had op het zware stratenparcours mooie startvelden en veel eigen renners die kans maakten op de zege. In de Jeugdcategorieën bleven de zeges in eigen huis. In de oudere categorieën werd net misgegrepen. Met het mooie weer en spectaculaire en spannende wedstrijden was het een geslaagde wielerdag.

Het was warm koersweer en er stond een straf oostenwindje langs de Sacharovlaan. De dag startte met de Jeugd. Bij de renners van 11 en 12 jaar was Amstelrenner Michiel Mouris ongenaakbaar: hij soleerde met ruime voorsprong naar de zege. Bij de iets oudere renners (van 13 en 14 jaar) maakten zeven renners kans op de zege. In de eindsprint was Amstelrenner Nick Luijten nipt te sterk voor zijn concurrenten.

Daarna was het de beurt aan de Nieuwelingen, de jongens van 15 en 16 jaar. Bijna zeventig starters en ondanks pogingen van o.a. Wessel Mouris en Tijmen van der Pijl bleef de eerste groep toch bij elkaar. In de laatste ronden wist een tweetal toch het peloton te ontvluchten en het was Bram Braat uit Zutphen die verrassend de zege pakte. Tijmen van der Pijl werd twaalfde en Wessel Mouris vijftiende.

In de categorie van de Masters 40+ had WTC De Amstel veel ijzers in het vuur. Maar tegen de Nederlands kampioen André van Reek uit Lisse waren ze niet opgewassen. Van Reek was de gangmaker in de beslissende kopgroep van vijf waarin ook Ouderkerker Auke Broex, Amstelrenner Richard Louman en Amstelvener Ronald de Waal meedraaiden. Van Reek was de sterkste voor Louman (2) en De Waal (4) en Broex (5) die genoegen moesten nemen met een plaatsje naast het podium. Raul Woudstra van WTC De Amstel werd nog zesde.

Het slotstuk was de altijd aantrekkelijke wedstrijd van de Junioren en de Amateurs. Daarin een spervuur van aanvallen. Groepen en groepjes reden weg en werden soms weer teruggepakt. Vooral de jonge Amstelveense en Ouderkerkse renners Daan Hoeks, Victor en Menno Broex en Niek Voogt waren vaak actief. Toch was het de ervaring die ervoor zorgde dat uiteindelijk oud-winnaar Martin van Plateringen en oud semi-prof Jorne Videler om de zege sprintten. Almeerder Van Plateringen was daarin nipt de snelste. Victor Broex deed nog een ultieme poging om de aansluiting te maken maar haalde het net niet. Broex moest genoegen nemen met plaats vier, terwijl Daan Hoeks iets later als vijfde over de streep kwam. Van Plateringen pakte daarmee meteen de witte  trui van de leider in het overkoepelende klassement. Voor dat klassement tellen ook de rondes van Nes aan de Amstel (25 mei) en Ouderkerk (17 juni) mee.

“We kunnen terugkijken op een geslaagde wielerdag met prachtig weer en geen ongelukken. De sponsoring van een aantal bedrijven was van grote waarde, maar zonder de ondersteuning van de Gemeente Amstelveen was deze wielerronde niet mogelijk geweest,” aldus de organisatie.