49e Ronde van Ouderkerk: winst voor de allersterksten

OUDERKERK AAN DE AMSTEL – De 49e “Plus Vreeswijk Ronde van Ouderkerk” was afgelopen zondag een wederom zware koers voor alle categorieën. Met mooie koersen en enkele podiumplaatsen was het voor de thuisrijders ook een succesvolle editie.

Het was niet zo heet als vorig jaar in Ouderkerk maar de ronde is altijd zwaar, dat bleek ook dit jaar weer. Alleen de sterksten stonden op het podium, en dat na telkens na lange ontsnappingen. In het slotstuk van de dag, de koers voor Amateurs/Junioren, was het vooral een spannende koers. De beuk ging er meteen in en vooral de sterke winnaar van vorig jaar, Utrechter Frank Visser, werd in de gaten gehouden. Toch waren er steeds groepjes weg. Ook Ouderkerker Victor Broex liet zich meerdere keren in de aanval zien, maar ondanks lange ontsnappingen kwam hij niet weg. Uiteindelijk waren het twee renners van de Utrechtse wielervereniging De Volharding, Imo de Pruijssenaere en Christiaan de Rijk, die in de laatste vijf kilometer ontsnapten en met een kleine 100 meter voorsprong op de streep af gingen. De Pruijssenaere, die de hele koers actief was, wist afgetekend van zijn clubgenoot te winnen. De winnaar van Amstelveen, Almeerder Martin van Plateringen mocht als derde op het podium. Hij klopte de winnaar van het overkoepelende klassement van de drie Amstelrondes, Badhoevedorper Jorne Videler, die vierde werd.

In de Dameswedstrijd was er meteen uit een vertrek een kopgroep met Friezin Nicole Steigenga en Roos Markus uit de Zwarte Kat. Na enige tijd kwam er nog één renster aansluiten en gedrieën wisten ze het peloton te dubbelen. Roos kwam ten val, maar kon toch door. Ondanks de schaafwonden wist Markus toch de derde plaats te bemachtigen, terwijl Steiginga het peloton nog een keer wist te dubbelen.

Voor de Dames waren er koersen voor de Jeugd van 12 tot 16 jaar. En dat was voor het eerst in Ouderkerk en zeker een succes. Twee pelotons van ruim twintig renners reden prachtige koersen. Lance Venema uit Heerhugowaard was de winnaar in de jongste klasse, en Niels Reemeijer uit Haarlem was bij de oudsten het snelste. Hij klopte Amstelrenners Nick Luijten, Alexander Kok en Maurits Kool die tweede, derde en vierde werden.

Aan het begin van de dag waren er ook nog twee podiiumplaatsen bij de Masters 40+. Caspar Hermans werd tweede achter Volendammer Snoek, en Edwin Commandeur werd derde. In de achtervolgende groep werd thuisrijder Auke Broex zevende en Amstelvener Michiel Winthagen negende.

Met mooie koersen voor alle leeftijden, zonder ongelukken, was het een geslaagde wielerdag. De organisatie van de 49e ronde beraadt zich nu op een passend jubileum in 2019. De organisatie zou deze graag in de Ronde Hoep laten plaatsvinden.