Amstelveense actievoerders houden voet bij stuk

AMSTELVEEN – Het advies van locoburgemeester Herbert Raat om af te zien van de ‘bierborrel’, gaat de Amstelveense groep ‘Project X – We were here first’ negeren. Vrijdag vanaf 19:00 uur verzamelen de deelnemers op de parkeerplaats van het gekraakte kantoorpand aan de Mr. Groen van Prinsterlaan. “Waar de krakers heen moeten? Niet ons probleem, terug naar Amsterdam. Het liefst naar Schiphol en de eerste vlucht naar herkomst van hun land,” aldus een deelnemer die liever anoniem blijft.

door Rosanne de Jong

‘Project X – We were here first’ laat wel weten het spijtig te vinden dat ze de oproep van Herbert Raat negeren: “We mogen Herbert namelijk graag, maar wij houden van onze gemeente en willen deze netjes houden. Niet gaan is afzien en zwichten. Tevens hebben wij de vrijheid om te laten zien dat wij serieus zijn. Ook zijn we het zat dat er alleen maar gedacht wordt in juridische mogelijkheden, terwijl deze er gewoon zijn omdat kraken een misdrijf is waar maximaal een jaar gevangenisstraf op staat.”

Herbert Raat verzoekt Amstelveners om het hoofd koel te houden en liet RTVA vanochtend nog weten dat betrokken instanties druk bezig zijn om zo snel mogelijk een eind te maken aan de situatie. ‘Project X – We were here first’ reageert hierop met de veronderstelling dat het lijkt alsof de-escaleren nu de prioriteit van de gemeente is, terwijl de eerste prioriteit de aanpak van het daadwerkelijke probleem zou moeten zijn.

Waarom ‘Project X- We were here first’ de komst van de krakers een groot probleem vindt, heeft voornamelijk te maken met woningnood en handhaving van de wet: “Kraken is bij wet verboden. De politie moet dus de wet handhaven, net zoals bij inbrekers. Bovendien zijn asielzoekers uitgeprocedeerd dus bij wet moeten ze naar land van herkomst. Tot slot is er hoge woningnood in Amstelveen. Dat een pand gekraakt wordt, zeker door ongedocumenteerden, zorgt voor ongeloof bij veel mensen, heel veel…”

Update: RTVA sprak vanavond met woordvoerder Kahlid Jone van ‘We are here’. Hij verklaarde dat de groep krakers de afgelopen dagen meerdere malen is bedreigd.