AVA en GroenLinks willen meer inzet op preventie drugs

AMSTELVEEN – De partijen AVA en GroenLinks zullen tijdens de raadsvergadering van komende woensdag 20 juni vragen om in de gemeente nog duidelijker in te zetten op alcohol- en drugspreventie voor jongeren.

Het verzoek komt van AVA-raadslid Jacqueline Höcker en GroenLinks raadslid Ilika Polderman ingediend en zal via een motie worden ingediend.  Jacqueline Höcker: “De leeftijd van jongeren die drugs gebruiken wordt steeds lager. Zowel politie als jongerenwerkers maken zich zorgen over het excessieve drugsgebruik en de gevaren ervan.”

In Nederland is er een gedoogbeleid voor softdrugs maar met harddrugs wordt onder jongeren steeds meer geëxperimenteerd. Dat vinden de indieners van de motie zeer zorgwekkend. De indieners vinden het tijd dat er meer wordt ingezet op preventie en voortijdig ingrijpen. “Het beleid nu in Amstelveen is gericht op risicopreventie, jongeren die in de risicogroep vallen en tijdig geholpen kunnen worden. Daardoor zijn jongeren die niet in de risicogroep vallen vaak onzichtbaar,” zeggen GroenLinks en AVA.

Ilika Polderman van GroenLinks: “Onze partij wil dat mensen die drugs gebruiken weten wat ze innemen. Voorlichting is hiervoor de eerste stap. Bijvoorbeeld, naast voorlichting op scholen, ook voorlichting op festivals door Unity en op straat door jongerenwerk.”

AVA en GroenLinks willen met de motie uiteindelijk bereiken dat er meer samenwerking komt met politie, jongerenwerk, gemeente, scholen, cultuurinstellingen en sportverenigingen. “We willen een gezonde goede toekomst voor onze kinderen en daarom moet er meer geïnvesteerd worden in de preventie van drugsgebruik.”