BBA wil actie om verkeersdruk Oranjebaan te verminderen

AMSTELVEEN – Burgerbelangen Amstelveen (BBA) wil dat de gemeente actie onderneemt om de toenemende verkeersdruk op de Oranjebaan bij het kruispunt met de Camera Obscuralaan in goede banen te leiden. Nu ontstaan er vooral ’s middags grote files. De huidige verkeerslichten kunnen het aanbod niet verwerken.

Tijdens de vergadering van het wijkplatform Bankras-Kostverloren kwamen bewoners met voorbeelden waaruit blijkt dat het soms een kwartier(!) duurt voordat men het kruispunt Oranjebaan/Camera Obscuralaan kan oversteken.

Volgens de voorzitter van het wijkplatform, Ben Jonker, neemt de verkeersoverlast onaanvaardbare vormen aan. Dit is volgens hem nog maar het begin, want er gaat extra overlast ontstaan door het bouwverkeer dat de nieuwbouw aan de Oranjebaan en de Klaasje Zevensterstraat zal aantrekken.

Vervolgens komt daar nog bij dat het verkeer van de A9 bij de verbreding geruime tijd niet meer de afslag Stadshart kan gebruiken. Verkeer moet dan de afslag bij Amstelveen-Oost nemen om via de Oranjebaan naar Amstelveen Centrum of Amstelveen Noord te rijden. Enkele aanwezigen op de vergadering drongen aan op het openstellen van de Marathonlaan (bij de Brandweer) en de Olympiadelaan voor verkeer dat richting Noord en Buitenveldert wil.

Deze aangedragen oplossing lijkt echter lastig te worden. Wijkbewoner Joop de Jong vertelde dat hij op het raadhuis precies had uitgezocht welke mogelijkheden er nog waren om de overlast te beperken. Volgens hem wist men het daar ook niet en kreeg hij te horen dat de Olympiadelaan niet wordt opengesteld voor doorgaand verkeer omdat het zo was afgesproken met de bewoners. Voorzitter Jonker (voormalig raadslid CDA) wist te vertellen dat die belofte niet zozeer aan de bewoners was gedaan, maar gekoppeld was aan de kavels langs de weg.

Raadslid Jacqueline Solleveld hierover: “BBA maakt zich zorgen over de huidige verkeerssituatie en de doorstroming van het verkeer tijdens de komende werkzaamheden rondom de projecten A9 en de Amstelveenlijn We willen weten wat de gemeente kan doen aan de toenemende overlast in Bankras en of het waar is dat er geen doorgaand verkeer over de Olympiadelaan mag worden geleid, terwijl dit toch de meest voor de hand liggende en veiligste weg is om het verkeer naar Amstelveen Noord te leiden. Als dat het geval is wil BBA weten of met de bewoners een tijdelijke overeenkomst kan worden gesloten om de verkeersproblemen in Bankras te verlichten.”