Cobramuseum: ‘Het moet wel van twee kanten komen’

AMSTELVEEN – De financiële situatie van het Cobramuseum is penibel. Vorig jaar kampte het museum aan het Sandbergplein met een tekort van een half miljoen euro en dat wordt dit jaar ook weer verwacht. Een directiewissel en meer focus op een breed publiek moeten het tij doen keren. “Wij doen nu het onze, we verwachten van de gemeente dat die het zijne doet. Het moet wel van twee kanten komen,” zegt bestuursvoorzitter Hugo Siblesz in het NRC gisteren.

In 2007 stelde de toenmalige Amstelveense raad een jaarlijkse subsidie van ruim een miljoen euro veilig tot het jaar 2020. Dat betekent dat de gemeente, op basis van het verwachte bezoekersaantal van 40.000, dit jaar ruim 25 euro per bezoeker subsidieert.

Om de koers om te gooien draagt artistiek directeur Xander Karskens binnenkort zijn taken over aan een ‘algemeen directeur ad interim’. Dit is Stefan van Raay geworden. Hij moet ervoor zorgen dat het museum weer meer bezoekers gaat trekken en niet schromen om de programmering aan te passen op een breed publiek. Wellicht dat dan de bezoekcijfers weer richting 95.000 gaan. Dat was het geval in 2014 met de landelijk geroemde Guggenheim-tentoonstelling.

Het Cobra-museum heeft over twee weken een gesprek met cultuurwethouder Herbert Raat. Voordat de cultuurportefeuille hem ten deel viel, gaf hij al aan dat het roer stevig om moet bij Cobra.

Foto: Wikimedia, Oxyman