Eigen festival voor mensen met een beperking

 Er kan een nieuw festival aan het rijtje worden toegevoegd: JIJ & IK, een festival voor mensen met een beperking. Op het festival komen dit weekend 6.000 mensen af.

De opbouw is in volle gang en morgenochtend barst het feest los in het Amsterdamse Bos. Zorginstelling Ons Tweede Thuis wilde haar vijftigste verjaardag voor de cliënten op een goede manier vieren.

“Voor veel mensen is een regulier festival niet haalbaar omdat er te veel prikkels zijn en het vaak ook niet rolstoeltoegankelijk is”, vertelt organisator Mariska van Woensel tegen onze mediapartner NH Nieuws. “Festivals zijn wél ontzettend vet, cool, hip. Dus we dachten: we gaan het gewoon doen!”

De cliënten helpen bij de opbouw en de voorbereidingen. Leroy van de Kust heeft autisme en helpt vol enthousiasme mee. “Bij een echt festival zoals Pinkpop ben ik nog nooit geweest”, vertelt hij. “Festivals zijn vaak te druk.” En Leroy is zeker niet de enige. Daarom is er bij dit festival rekening gehouden.

Paden zijn extra breed, maar ook het programma is aangepast. Zo is er voor ieder wat wils: een theater waar cliënten hun eigen theaterstuk opvoeren, een muziektent waar de muziek niet té hard wordt gedraaid, een bioscoop, silent disco, zweefmolen en een megaspringkussen met relaxruimte.

Het festival is al helemaal uitverkocht. Of er een tweede editie komt, is nog niet bekend.