Glaskunstexpositie Gestolde Dromen IX: Collectie Dingemans in verkoop

AMSTELVEEN Kunstconsult presenteert deze zomer de glaskunstexpositie Gestolde Dromen IX. Ruim 100 spraakmakende glasobjecten uit de periode 1925-2000 zijn te zien en te koop, waaronder unica van Andries Dirk Copier en Willem Heesen. Exclusief zijn de Leerdam Unica uit de collectie Dingemans. Oud-advocaat Jan Mark Dingemans verzamelde decennialang twintigste-eeuwse toegepaste kunst, waarmee hij zich omringde in zijn historische buitenplaats aan de Angstel. Nu huis Geinzicht te koop staat, gaat ook de kunstcollectie van de hand.

Verzamelen ter afwisseling van het leiden van een groot advocatenkantoor
Tijdens zijn werkzame leven als advocaat en voorzitter van een groot advocatenkantoor maakte Jan Mark Dingemans lange, intensieve werkdagen. Het speuren naar objecten voor zijn verzameling beschouwde hij als een ontspannende afwisseling. Zijn glasverzameling bracht hij voornamelijk vanuit esthetisch oogpunt bijeen. Te midden van werken van Willem Heesen, Floris Meydam en Chris Lebeau bevat zijn glascollectie vooral veel smaakvol bij elkaar gezochte Leerdam Unica van Andries Copier. Copier (1901-1991) wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse vormgevers van de twintigste eeuw. Jan Mark Dingemans noemt Copier een genie: ‘Zowel technisch als qua praktische verbeelding, vernieuwing en artisticiteit. Een unicum. Copier is zélf een unicum.’

De verkoopexpositie start met een feestelijk openingsweekend op 16 en 17 juni. Daarna is Gestolde Dromen IX tot en met 22 juli te bezoeken in de showroom van Kunstconsult aan de Smederij 4 in Amstelveen.

Kunstconsult is specialist in 20ste-eeuwse toegepaste kunst. De collectie bestaat uit hoogwaardige originele objecten uit de periode 1900 – 1980 met de nadruk op Nederlandse Art Nouveau en Art Deco. Meer info op www.kunstconsult.nl

Gestolde Dromen IX: 16 juni t/m 22 juli
Openingsweekend: zaterdag 16 & zondag 17 juni 13.00 tot 17.00 uur. Daarna: elke woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur. Finissageweekend: zaterdag 21 & zondag 22 juli 13.00 tot 17.00 uur.