GroenLinks: ‘Opvang Kronenburg wellicht oplossing voor krakers’

AMSTELVEEN -Martin Kortekaas, fractievoorzitter van GroenLinks, vindt dat er een humane oplossing moet worden gezocht voor de groep die vannacht het kantoorpand aan de Mr. Groen van Prinstererlaan heeft gekraakt. Daarbij denkt hij bijvoorbeeld aan het kortgebruikte Vluchtelingenopvang in de wijk Kronenburg.

De groep ongedocumenteerden van ‘We are Here’ bestaat uit ongeveer zestig personen. Kortekaas zou het verstandig vinden als de gemeenten Amsterdam en Amstelveen samen op zoek gaan naar een oplossing.

Vandaag meldden zich al enkele boze Amstelveners bij het kantoorpand. Zij vinden net als loco-burgemeester Raat dat de krakers het pand zo snel als mogelijk moeten verlaten. De eigenaar van het pand vindt dit ook en heeft inmiddels al aangifte gedaan.

De lokale fractie van D66 is bezorgd over onveilige situaties in het pand en in de omgeving. D66-fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven: “In Nederland is kraken bij wet verboden. Als overheid hebben wij de plicht wetten na te leven en illegale situaties niet in de hand te werken. Indien er strafbare feiten zijn gepleegd moeten het college van B en W en het OM op korte termijn optreden.”

D66-Amstelveen gaat het college van B en W vragen om op korte termijn met de gemeente Amsterdam en het ministerie in overleg te treden om een oplossing te vinden voor deze groep. Van der Steenhoven: “Door het ontbreken van een duidelijke oplossing voor uitgeprocedeerde asielzoekers worden nu ook panden in Amstelveen gekraakt. Een beter beleid lijkt mij daarom meer dan ooit noodzakelijk.”

Het leegstaande kantoorpand aan de Groen van Prinstererlaan is in de nacht van maandag op dinsdag gekraakt door de actiegroep We are Here. Loco-burgemeester Herbert Raat heeft in de ochtenduren meteen een bezoek gebracht en te kennen gegeven dat er in Amstelveen niet gekraakt wordt. Ook Martin Kortekaas, fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij GroenLinks kwam poolshoogte nemen.