Jubilerend Widosari betovert met Shadows of Java

AMSTELVEEN – Terwijl zondagmiddag op het Stadsplein de oldtimers in de zon blinken, heerst in de Muziek- en Dansschool een oosterse sfeer. Jubilerend gamelan ensemble Widosari geeft er met muzikale vrienden een gevarieerd optreden ‘Shadows of Java’.

De zaal loopt langzaam vol met publiek, waarbij batikkleding favoriet lijkt. Selamat siang, Selamat menikmati wordt over en weer gewenst. Ook de ambassadeur van Indonesië in Nederland – I Gusti Agung Wesaka Puja – is aanwezig om de voorstelling te zien die het 40-jarig bestaan van Raras Budaya en 25 jaar Widosari viert.

Het feestelijke kratonstuk ‘Gati Padhasih’ opent het optreden. De saxofoon van de Japanse Yukari Uekawa, vergezeld door een trombone en een trom, mengt zich met de gamelan tot statige muziek.

Afwisselende ritmes
De gamelansuite ‘Onang-onang’ wordt vervolgens gespeeld. Na een muzikaal voorspel leidt zanger Eko Teguh Waluyo in: Kidung ran manggala gita, purwning kang pradangga. Minangka pudyasta warja, maring wadya sapraja….
In de  gamelansuite wisselen snelle en langzame ritmes elkaar af. Sterzangeres Peni Chandrarini – sindhen uit Solo- zingt met haar zuivere stem solopartijen.

Laatste stuk voor de pauze is een nieuwe compositie – Emily songs – van de in Amstelveen woonachtige Sinta Wullur. Met een kleine gamelan bezetting, een saxofoon en de door Peni Chandrarini gezongen gedichten van Amerikaanse dichteres Emily Dickinson is de muziek vernieuwend en hypnotiserend.

Wayang
Na de pauze gaat de aandacht naar poppenspeler(dhalang) Ki Joko Susilo met een wayangkulit voorstelling. Neef Guntur Sulistiyono staat hem bij op de kendhang (trommel).
Met veel dramatiek zingt en vertelt de achtste generatie dhalang de ‘Babad Wanamarta’, de lakon over de strijd van de Pendawa broers die van een oerwoud vol mensenvlees etende monsters een veilig koninkrijk moeten maken. Wayangpoppen en grappen (You want war? Bring it on!) vliegen achter het scherm vandaan.

Senang
Ook de geschiedenis van Raras Budaya en Widosari wordt aangeroerd. De dhalang voelt zich duidelijk senang bij Widosari en noemt het ensemble het beste gamelanorkest. Het gemak waarmee het ensemble zijn pittige wayangverhaal  tepat muzikaal weet te omlijsten bewijst zijn gelijk.
Een langdurige ovatie maakt een einde aan het betoverende, laatste jubileumoptreden van Widosari & Friends.
Artistiek leider Elsje Plantema noemt tot slot de zaal het beste publiek.
Widosari & Friends kreeg het publiek dat het verdiende….

Fotografie: Hans B. Thé