Kraakpand We Are Here mag worden ontruimd

AMSTELVEEN – De krakers die zijn gevestigd in het pand aan de Groen van Prinstererlaan 114 moeten het pand verlaten. De rechter heeft zojuist toestemming gegeven om te ontruimen.

De rechter zei voorafgaand aan de uitspraak: “Voor ik begin: het gaat om een groep die hier niet uit luxe aanwezig is. Echter, vandaag, word ik niet aangesproken als staatsburger, maar als rechter en dus moet ik deze zaak beoordelen als rechter.”

Uiteindelijk concludeerde de rechter dat de openbare orde in de knel komt. “Het geeft ontrust en gedoe. Dit soort acties geven ook tegenacties, wat ook al is gebeurd. Als deze actie op zichzelf staat, dan had ik het anders beoordeeld dan wat ik nu heb gedaan,” waarmee hij refereerde aan eerdere kraakacties van We are here.

“Er is eerder ontruimd en daarna is niet gebruik gemaakt van een opvang. Als je deelneemt aan een kraakactie neem je risico. Het zou anders zijn geweest als er geen alternatief is, maar dat is er wel. Er is vanaf vandaag al plek bij de Havenstraat. Openbare orde aspect weegt voor mij het zwaarst,” aldus de rechter.