Lessen over dode hoek bij vrachtwagens voor Amstelveense basisscholen

AMSTELVEEN – Vijftien basisschoolklassen krijgen maandag 18 juni een dode hoekles. De leerzame les wordt verzorgd door Veilig Verkeer Nederland (VVN) in samenwerking met diverse transportbedrijven. Het doel is kinderen te leren om te gaan met grote voertuigen in het verkeer.

De scholen die deelnemen aan deze lessen zijn: Roelof Venema School, Montessorischool de Linde, OBS Michiel de Ruijter, BS De Cirkel en de Willem-Alexanderschool. De les begint met een film in de klas en een quiz. Vervolgens gaan de leerlingen zelf aan de slag met diverse opdrachten. Ook mogen de kinderen plaatsnemen in de cabine van een vrachtauto om zelf te ervaren wat er wel en niet te zien is vanuit een vrachtauto.

De kinderen leren twee belangrijke vuistregels:
1. Vrachtauto in de buurt? Blijf rechts en ruim er achter
2. Blijf altijd ruim drie meter voor of achter de vrachtauto.

Jaarlijks vallen in Nederland gemiddeld 9 doden en 40 tot 50 zwaargewonden als gevolg van een dode hoekongeval. Door kinderen te leren om zich veilig op te stellen rondom grote voertuigen, kunnen veel ongevallen voorkomen worden. De les valt in de campagnemaand ‘dode hoek’ van de Vervoerregio Amsterdam en wordt aangeboden vanuit de Vervoerregio en de gemeente Amstelveen. Bij de lessen in de gemeente Amstelveen werken mee DHL, de gemeente Amstelveen, PostNL, Technische Unie, het VerkeersCollege en Verkeersschool Nelen.

Foto: Youtube