Procedure ontruiming krakerspand in gang gezet

AMSTELVEEN – De procedure om over te gaan tot ontruiming van het gekraakte kantoorgebouw aan de Mr. G. Groen van Prinstererlaan is in gang gezet. “De eigenaar van het pand heeft inmiddels aangifte gedaan. Het OM gaat de krakers aanschrijven. Dat betekent dat de krakers het pand moeten ontruimen,” schrijft Herbert Raat in een brief aan de gemeenteraad.

Hoelang het gaat duren totdat het daadwerkelijk tot een ontruiming komt, is nog niet bekend. Raat: “Ik ben inmiddels in gesprek met de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTV). Woensdag ga ik met medewerkers van DTV naar het pand toe om weer met de krakers te spreken. De gemeente heeft een contactpersoon die dagelijks contact onderhoudt met de groep krakers en omwonenden. Op deze manier houden we vinger aan de pols in het pand, met de krakers en in de buurt. Ons standpunt is glashelder: wie hier volgens de rechter niet mag zijn moet indien mogelijk vertrekken. Wij behandelen iedereen in Amstelveen op een humane manier. Dat betekent dat als mensen zorg nodig hebben, wij daarin voorzien.”

Het gekraakte pand en de omgeving worden goed in de gaten gehouden. De politie houdt extra surveillance en gemeentelijke handhavers gaan ook regelmatig langs.

Wethouder Raat heeft telefonisch contact gehad met de locoburgemeester van Amsterdam, Groot Wassink over de situatie. Binnenkort spreken zij nader over de kwestie.

Inmiddels zijn eigenaren van leegstaande kantoorpanden benaderd en zij hebben in ruime mate gehoor gegeven aan onze oproep om antikraak maatregelen te treffen. Raat: “Dit betekent dat met name jonge Amstelveners tijdelijk woonruimte kan worden geboden.”