Tentoonstelling Cobra Museum belicht materialisme in de kunst

AMSTELVEEN – Het Cobra Museum toont van 9 juni t/m 23 september de expositie ‘Rusteloze Materie’. Rusteloze materie is een tentoonstelling over materialisme in de kunst. De tentoonstelling laat een link zien tussen het werk van moderne Europese kunstenaars die werken in ‘materialistische’ praktijken, en kunstenaars van nu.

Het onderwerp van Rusteloze Materie is verbonden met een van de meest relevante debatten van vandaag over de toekomst van onze planeet: wat is de invloed van de voortschrijdende technologie op ons mens-zijn? Deze vraag roept kunstenaars op om alternatieve scenario’s te onderzoeken voor onze relatie tot de natuur, tot materie en objecten, en daarbij verder te kijken dan enkel de menselijke aanwezigheid op aarde!
Voor kunstenaars heeft het onderwerp materialisme een creatieve én politieke betekenis: het stelt hen in staat iets te zeggen over de wereld om hen heen en de relatie tussen de mens en zijn omgeving en biedt tegelijkertijd onverwachte artistieke mogelijkheden.

Rusteloze materie toont recente projecten van hedendaagse kunstenaars Pauline Curnier-Jardin (Frankrijk), Egill Sæbjörnsson (IJsland), Wong Ping (Hong Kong), Thierry Oussou (Benin), Nina Canell (Zweden) en Shana Moulton (Verenigde Staten) in dialoog met moderne meesterwerken van CoBrA-kunstenaars en hun naoorlogse Europese avant-garde collega’s Giuseppe Pinot-Gallizio (Italië), Jean Dubuffet (Frankrijk) en Antoni Tàpies (Spanje), die cruciaal waren halverwege vorige eeuw de ontwikkeling van het materialisme in de moderne kunst. Er is werk van CoBrA-kunstenaars Karel Appel, Constant en Asger Jorn (Denemarken) en van CoBrAgelieerde kunstenaars als Bram Bogart en  Jaap Wagemaker.

Het Cobra Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Meer informatie: Cobra Museum