Vanaf maandag staking streekvervoer voor onbepaalde tijd

AMSTELVEEN – Binnen het streekvervoer rijden vanaf aankomende maandag geen bussen vanwege een landelijke staking. Vakbond FNV meldt dat het om een staking voor onbepaalde tijd gaat. De staking geldt overigens niet voor het GVB. CNV Vakmensen rept in De Telegraaf van “een (vooralsnog) driedaagse staking.”

Reden om het werk neer te leggen is een al langer lopend conflict met de werkgevers in het streekvervoer over werkdruk en lonen. Volgens het FNV willen de werkgevers in het streekvervoer hier geen duidelijke afspraken over maken. “Daarmee kiezen zij zelf voor een verharding van de acties in het streekvervoer”, aldus Paula Verhoef, eerste onderhandelaar van FNV tegenover mediapartner NH.

Werknemers in het streekvervoer staakten al meerdere keren. Op 30 april en 1 mei hielden ze een landelijke staking, daarna kregen de acties regionaal een vervolg in estafettevorm.

De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en elke tweeënhalf uur een (plas)pauze. Werkgeversorganisatie VWOV zegde eerder toe de plaspauzes mogelijk te maken, maar daarmee was de angel nog niet uit het conflict.