‘We wonen in Amstelveen en niet in India aan de Amstel’

Dat Amstelveen is getransformeerd tot een expatgemeente is een feit. Niet alle bewoners zien dit als een voordeel. In de gemeentelijke commissievergadering ruimte, wonen en natuur maakte inspreker Eric Grooters uit Westwijk zich dinsdagavond grote zorgen over de huidige ontwikkelingen: “We wonen in Amstelveen en niet in India aan de Amstel.”

De bewoner had 13 maart ook al ingesproken en zegt dat de situatie onhoudbaar begint te worden. “Koopwoningen met een vraagprijs van 350.000 euro worden voor 415.000 euro verkocht, een beetje opgeknapt en daarna aan expats verhuurd. Op 13 maart woonden er in onze straat -met 26 woningen- zes niet-Nederlandse gezinnen. Vandaag, 5 juni, is dit aantal gestegen naar elf niet-Nederlandse gezinnen. Soms wonen er ook meerdere gezinnen in één woning.”

Volgens de inspreker doet de concentratie van Indiërs ‘inbreuk op woninggenot zoals wij dat gewend zijn’: “Er wordt geen Nederlands meer gesproken, geen gedag gezegd. Het is een woongemeenschap op zichzelf.”

De bewoner zegt dat het vooral ’s avonds los gaat. “Dan rijdt er om tien uur ’s avonds een busje de straat in, komen er twintig mensen buiten staan -inclusief jonge kinderen- die luid spreken en met zakken rijst sjouwen. Het is New Dehli aan de Amstel, dat kan niet de bedoeling zijn.”

De Westwijkbewoner zegt dat hij niet alleen staat in zijn mening. “Als dat zo is, dan ga ik wel verhuizen.”

Vanuit de commissie kwamen er alleen vragen van de partijen Actief voor Amstelveen en D66. Tawros Aslanjan van D66 wist inspreker Grooters te vertellen dat de gemeenteraad niet gaat over wie er in woning woont. Als er meerdere gezinnen in een huis wonen is dit wel een zaak voor handhaving.