Dader dodelijk ongeval Oosteinderweg vraagt taakstraf

AALSMEER – De man die in september 2015 onder invloed van alcohol de 23-jarige Tom van Tol heeft doodgereden aan de Oosteinderweg, John P., heeft vandaag in hoger beroep gevraagd om een taakstraf in plaats van detentie. De man werd eerder veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf en vijf jaar rijontzegging.

De familie is hevig ontdaan dat P. in hoger beroep is gegaan, laat SBS-verslaggeefster Maike Senders weten op Twitter. De moeder van Tom was duidelijk tijdens het hoger beroep: “Ik kreeg bijna medelijden met je toen je je spijt betuigde. Je beloofde je straf te zullen accepteren, dan hadden we het kunnen afronden.” Maar de woede en frustratie is weer terug. “Gun je ons geen rust?”

De zus van het slachtoffer bezigde woorden van dezelfde strekking bij in de rechtszaal: ” Ik zal eerlijk zijn en zeggen hoe ik over je denk. Ik vind je egoïstisch. Ik dacht dat je oprecht spijt had, maar door je egoïsme ben je toch in hoger beroep gegaan. We zijn kapot, we willen dit niet meer, weer alles naar boven halen. Wat wil je bereiken? Een lagere straf?”

De dader reageerde op deze woorden: ” Ik zit hier niet om straf te ontlopen. Maar ik wil niet meer in detentie. Mijn straf is dat ik moet leven met wat ik heb gedaan. Het liefst wil je onder de grond kruipen. Ik praat er behalve met m’n vriendin met niemand over. Detentie gaat mij niks brengen. Ik wil bijvoorbeeld in een revalidatiekliniek gaan werken om geconfronteerd te worden met mijn daad.”

Ook de advocaat van P. pleit voor een andere straf: “Detentie zou rampzalige gevolgen hebben voor mijn cliënt. Hij ziet z’n kinderen nu weer, dat zou dan weer over zijn, hij zou z’n huis dan weer kwijtraken en zijn psychische gemoedstoestand zou weer hard achteruit gaan…”

De uitspraak is 22 augustus.