Doula’s in Ziekenhuis Amstelland constante factor tot einde bevalling

AMSTELVEEN – Fijn dat je er bent.” Dat hoort doula Renee Verhoek regelmatig terug van haar cliënten. Renee is één van de twee doula’s waarmee Ziekenhuis Amstelland afspraken heeft over zorg met aandacht en de toegang tot de operatiekamer. Een samenwerking die uniek is voor de regio. Renee Verhoek en Maartje Bruning kunnen in Ziekenhuis Amstelland de constante factor blijven tot aan het einde van de bevalling, ook als die bevalling in een keizersnede eindigt.

Isabel Dijkzeul is teammanager op de afdeling Verloskunde en heeft zelf ook het theoretische deel van de opleiding tot doula gevolgd: “De verpleegkundigen hebben soms onvoldoende tijd om de hele bevalling in de verloskamer aanwezig te zijn. De doula wél en zij zorgt op die manier voor extra rust en vertrouwen bij de vrouw die aan het bevallen is. De doula is echt een aanvulling op de zorg die de verpleegkundige levert. De doula is de verbinding tussen de patiënt en de zorg. Dit is fijn, zeker als het soms wat hectisch is.”

Doula’s ondersteunen op een niet-medische manier tijdens de zwangerschap, de baring en soms ook in de postnatale periode tot 6 weken. Zo helpen zij de aanstaande moeder voor de geboorte met (het oefenen van) hun ademhaling en bevalhoudingen. Tijdens de geboorte geven ze van het begin tot het einde support door er simpelweg te zijn en door het geven van massages, tips en ondersteuning. “Een doula probeert soms net wat andere houdingen dan de rug- of zijligging, waardoor de bevallende vrouw beter ontspant en de bevalling vlotter gaat.” Renee vertelt enthousiast over de methode die Spinning Babies wordt genoemd. “Hierbij doe je bepaalde oefeningen, zodat de baarmoeder recht komt te liggen en er meer ruimte is voor de baby om goed in te dalen.”

Naast de ondersteuning tijdens de bevalling zijn doula’s steeds vaker een schakel tussen ouders en zorgverleners. “Cliënten vinden het prettig om hulp te krijgen bij het maken van een geboorteplan”, gaat Renee verder. “Ik verduidelijk de opties en kijk wat in het ziekenhuis mogelijk is in combinatie met de wensen van de ouders. Zo weten de toekomstige ouders beter wat hen te wachten staat tijdens de bevalling, waar ik hun wensen in de gaten zal houden.” Isabel: “Doordat de bevallende vrouw de doula al kent vanuit het voortraject is de bevalling in het ziekenhuis minder klinisch. Zeker voor vrouwen voor wie een eerste bevalling traumatisch is geweest kan een doula een rustgevende factor zijn die zo goed als mogelijk bewaakt dat dit niet nogmaals gebeurt.”