Duurzame toekomst centraal tijdens negende EnergieOntbijt

AMSTELVEEN – Het laatste EnergieOntbijt voor de zomervakantie vond vrijdag 13 juli plaats en stond in het teken van het vieren van de vele initiatieven die het afgelopen jaar zijn ontstaan. In de Huiskamer van het Raadhuis bespraken energieadviseurs met meer dan 50 geïnteresseerde bewoners en ondernemers de uitkomsten van  bijzondere initiatieven zoals het Duurzame Scholenproject, Klimaatgesprekken en het collectief zonnedak op het Dorpshuis De Nesse in Nes aan de Amstel. 

Floor Gordon (wethouder Duurzaamheid): ”De EnergieOntbijten maken ruimte voor bewoners van Amstelveen om elkaar te ontmoeten en elkaar te helpen bij uitdagingen die komen kijken bij het verduurzamen van hun woning. Een duurzamer Amstelveen is een grote opgave en dat kunnen wij alleen bereiken als de gemeente, bedrijven, onderwijs en inwoners hier samen naar toe werken. Aan de initiatieven te zien die het afgelopen jaar zijn ontstaan, blijkt dat deze samenwerking al goed verloopt. Kijk maar naar het collectieve zonnedak op het Dorpshuis in Nes, dit is de eerste energie coöperatie van bewoners in de gemeente Amstelveen dat ondersteund wordt door een subsidie van het gemeentelijke duurzaamheidsfonds.”

Blik op duurzame toekomst
Het EnergieOntbijt bood ook een vooruitblik op de toekomst. Vóór 2021 moet al duidelijk zijn welke wijken er tot aan 2030 van het aardgas af gaan en wat het alternatief wordt voor deze woningen: een warmtenet, groengas of juist all electric. Door woningen goed te isoleren kunnen bewoners hun woning wel alvast ‘aardgasvrij klaar’ maken. In het Klimaatakkoord dat deze week gepresenteerd is aan de Tweede Kamer is opgenomen dat isoleren goedkoper moet worden (25%), de energiebelasting verandert waardoor het gebruik van aardgas wordt ontmoedigd en het gebruik van schone stroom wordt aangemoedigd. Door bewoners en bedrijven nauw bij deze ontwikkelingen te betrekken kunnen zij zich goed voorbereiden op een duurzame toekomst.

Aanmelden
Wilt u ook mee ontbijten en aan het gesprek deelnemen? Na de zomervakantie starten de bijeenkomsten weer. Het volgende ontbijt is op woensdag 10 oktober van 08.30 tot 11.30 uur. Het ontbijt vindt plaats in Atelier 2005 aan de Farmanlaan in de wijk Keizer Karelpark en heeft als thema energie opwekken en besparen in een huursituatie en met een kleine portemonnee. Stuur alvast uw aanmelding op naar Jacqueline Quarles van Ufford, de coördinator van het EnergieOntbijt via jacqueline@groenegroei.com.