Geen spoedontruiming gekraakt scoutingsgebouw Bos

AMSTELVEEN – In een brief aan de gemeenteraad geeft het Amstelveense college van B&W vandaag te kennen dat het gekraakte gebouw aan de Nieuwe Kalfjeslaan 23 voorlopig niet gaat worden ontruimd. “Het OM kan in bepaalde gevallen van oordeel zijn dat er gronden zijn om over te gaan tot spoedontruiming. Op basis van de thans beschikbare informatie oordeelt het OM dat het stadium van spoedontruiming op dit moment niet aan de orde is,” meldt het college. Van de kraakactie is inmiddels aangifte gedaan.

De scouting is in september 2017 vertrokken uit het pand omdat er een tekort aan vrijwilligers was. De bouwkundige staat van het pand was daarbij slecht. Vanwege de mogelijke gevaren zijn er in maart van dit jaar inventarisaties uitgevoerd door een specialistisch bedrijf. “Deze inventarisaties hebben wij zeer recentelijk ontvangen en worden nu door Bouw- en Woningtoezicht beoordeeld,” zegt het college. Meerdere bronnen bevestigen tegenover RTVA dat er asbest is geconstateerd in het pand.

Volgens het college is het pand gekraakt door een groep mannen tussen de 25 en 35 jaar oud. Dit klopt niet. Toen RTVA dinsdag poolshoogte nam trof de omroep ook twee vrouwen aan. Zij wilden de pers niet direct te woord staan. RTVA werd verzocht om vragen per e-mail in te dienen. Dit is gisteren gebeurd en er wordt nog op antwoord gewacht.