Architect bibliotheek ligt dwars bij realisatie Pathé Stadshart

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen kijkt samen met bioscoopketen Pathé naar alternatieve mogelijkheden voor een Pathé bioscoop in Amstelveen. De eerdere plannen voor een bioscoop boven de bibliotheek kunnen niet doorgaan. Architect van het pand, Hans Ruijssenaars, beroept zich namelijk op zijn auteursrecht. Hij wil hiermee voorkomen dat het aanzien van het gebouw wordt aangetast.

Hierdoor zijn de gemeente en Pathé genoodzaakt andere mogelijkheden te onderzoeken. “We willen nog steeds een Pathé bioscoop in Amstelveen,” aldus wethouder Stadshart Herbert Raat. “Het kan niet zo zijn dat onze Amstelveense kinderen, maar ook van Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel, nog steeds naar Amsterdam-Zuidoost moeten voor de nieuwste films. Amstelveen heeft inmiddels 90.000 inwoners. Daarbij past een bioscoop op een centrale en goed te bereiken locatie.”

Er zijn verschillende gesprekken gevoerd met de architect. Deze hebben niet tot een oplossing geleid. Door de auteurswet waarop de architect zich beroept, kan de bioscoop alleen op de locatie van de bibliotheek als het bestaande pand volledig wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd. Volgens de gemeente is dit niet acceptabel.

Voor een andere locatie worden meerdere varianten onderzocht. Belangrijke voorwaarden voor een andere locatie zijn een ingang aan het Stadsplein en voldoende zaalruimte.

De komst van de Pathé maakt onderdeel uit van een grote vernieuwing in het Stadshart. In 2017 zijn de kaders door de gemeenteraad vastgesteld in de Ruimtelijke Uitwerking Visie Stadshart Amstelveen.