Handige tips om het inbrekers moeilijker te maken

AMSTELVEEN – Deze zomer op vakantie naar Balkonia, Achtertuinië, Casa of Zuhauze? Met de huidige zomerse dagen slaat de twijfel bij veel mensen toe. Weg van huis of toch lekker thuisblijven dit jaar? Niet alleen het prachtige weer, maar ook de vrees voor inbraken speelt wellicht een rol.

Het hakt er natuurlijk flink in als je lekker uitgerust terug komt van vakantie en je ziet dat je hele huis overhoop is gehaald. Jaarlijks overkomt dit ongeveer 15.000 vakantiegangers. In de gemeente Amstelveen zijn dit jaar het aantal inbraken sterk toegenomen. Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) heeft daarom een paar tips opgesteld waarmee je het inbrekers een heel stuk moeilijker maakt en je met een gerust hart op vakantie kan gaan.

“Het valt op als er dagenlang ’s avonds maar één lampje in de woonkamer brandt,” aldus Staal. Zet een tijdschakelaar op alle lampen die je normaal ’s avonds aan hebt staan en stel ze in op verschillende tijdstippen. Laat bijvoorbeeld de lampen in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat de lampen in de woonkamer al uit zijn. Zo lijkt het alsof er echt nog iemand thuis is.

Als u de post tijdens uw vakantie gewoon op de deurmat laat liggen, is het voor een inbreker snel duidelijk dat er niemand is. Vraag daarom een vriend of buur om dagelijks even uw post uit de brievenbus te halen, maar let op! “Soms schakelt men buren of vrienden in om op het huis te passen. Zij halen de post van de deurmat en sorteren die keurig in het zicht op de eettafel. Ook dit is een duidelijk signaal dat de bewoners weg zijn,” aldus Staal. Zorg dus dat het uit het zicht ligt, bijvoorbeeld in een kastje.

Veel mensen maken voordat ze op vakantie gaan hun huis helemaal netjes, zodat ze in een keurig opgeruimd huis weer terug komen. Doe dit juist niet! Laat nog wat afwas op het aanrecht staan en leg een open tijdschrift of boek op tafel, alsof je ieder moment weer verder gaat lezen.

Berg juwelen en andere kostbaarheden goed op. “Het liefst natuurlijk in een gecertificeerde kluis,” zegt Staal. Het laatste wat je wil is dat al je kostbare bezittingen ineens weg zijn als je thuiskomt.

Plaats niets op social media waaruit blijkt dat je langere tijd van huis bent of stel je privacy-instellingen van Facebook of Instagram zo in dat alleen vrienden en familie je kunnen volgen. Als jij een foto post van Schiphol met “Spanje here we come!” Dan heeft een beetje moderne inbreker zo door dat je weg bent.

Om er zeker van te zijn dat ook al uw ramen en deuren in huis inbraak-proof zijn, kunt u de check doen op www.inbraakmislukt.nl.